Graafikko Piia Lehden työhuone

Taiteilijoiden työhuoneet ovat tunnelmallisia ja inspiroivia paikkoja, joita usein sisustuslehdissä sekä kirjoissa esitellään. Tavallinen ihminen ei kovin usein sinne eksy. Hiljattain pidetty Suomen suurin ateljeetapahtuma Konstrundan tarjosi laajalle yleisölle mahdollisuutta vierailla taiteilijoiden, käsityöläisten ja muotoilijoiden työhuoneissa.

Satuimme vierailemaan graafikko Piia Lehden työhuoneella Salossa Teijon kylässä. Piian ateljeerakennus on rakennettu juuri työhuoneeksi ja graafikon mukaan talon suunnittelun lähtökohtana on ollut ensisijaisesti funktio – työhuoneeseen pitää mahtua kaikki grafiikan tekoon tarvittava – grafiikan prässi, valopöytä, kopiokone jne. Koska rakennuksen yhteyteen haluttiin autokatos, on yksi seinä ikkunaton. Sisätilassa on kyseinen seinä kätevästi käytössä taulujen esittelypaikkana, muuten on työhuoneessa paljon ikkunoita ja niistä tulvivaa luonnonvaloa.

 

Myös rakennuksen viihtyisällä viinirypäleköynnöksiin uppoutuneella terassilla on taiteen tekoon eikä niinkään tunnelmallisuuteen liittyvä syy – Piia käyttää töissään usein spraytä kiinnikkeenä ja sumuttamista ei ole hyvä tehdä sisätiloissa. Terassilla katon suojassa voi kyseistä työvaihetta mukavasti suorittaa vaikkapa sateisina päivinä.

Työhuone on funktionaalinen ja isojen ikkunoiden johdosta täynnä luonnonvaloa. Ikkunan alla on kaunis prässi. Lattia on maalattua betonia.

Rakennuksen autotallia vasten jäävä seinä on ikkunaton ja siitä syystä sopiva taulujen esittelypaikka.

Piia Lehden taide on surrealistista ja mystistä, jossa sekoittuvat luonto, eläimet, kasvit satu- sekä ihmishahmot.

Musta painoprässi on näyttävä sisustuselementti.

Graafikko Piia Lehti käyttää taiteen tekoon kahta tekniikkaa – kuparikaiverrusta sekä silkkipainoa. Silkkipaino tekniikalla tehdyt työt Piia painaa vanerille, joka lisää niille kivasti puun materiaalin lämpöä.

Piia Lehden työ Luottamus, 2014, serigrafia vanerille, 55 x 66 cm

Piia Lehden taiteeseen voi tutustua osoitteessa www.piialehti.com