Joulufanin unelmien asuinpaikat – 6 kaupunkia täynnä joulun taikaa

Mistä löytyvät Suomen parhaat joulumarkkinat ja joulutorit? Entä missä kokonaiset asuinalueet osallistuvat yhdessä joulun tunnelmointiin? Valitsimme kuusi taianomaista kotimaan joulukaupunkia, joissa joulufanin on paitsi kiva käväistä, myös huikea asua. Mikä on suosikkisi?

Rovaniemi – pohjoisen joulupääkaupunki

Todellinen joulun taika löytyy tietysti Napapiirin kupeesta Rovaniemeltä, Joulupukin virallisesta kotikaupungista. Täällä pakkanen paukkuu ja lumikinokset kohoavat korkealle. Kirkkaat tähtiyöt ja loimuavat revontulet luovat ainutlaatuista joulun taikaa pohjoisen joulupääkaupungissa. Pohjoisessa näkee luonnossa vaeltavia porolaumoja – sattuisiko Petteri Punakuono käyskentelemään yhdessä…

Joulupukin Pajakylä on jokaisen joulufanin unelmien matkakohde. Idyllinen kylä sijaitsee Napapiirillä, vain kahdeksan kilometrin päässä Rovaniemen kaupungista. Täältä lähetetään joka vuosi ikoninen Joulupukin kuuma linja, jossa Joulupukki – se aito ja oikea – vastaa lasten puheluihin ja hääräilee tonttujensa kanssa jouluvalmistelujen parissa. Pajakylästä voi jatkaa SantaParkiin, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Joulupukin Pajakylästä. SantaParkissa voi perehtyä tonttuuden saloihin, ihailla maagisen Jääprinsessan Jäägalleriaa ja matkustaa Satujunalla.

Katso kaikki Rovaniemen myytävät ja vuokrattavat asunnot.

 

Turku – joulukaupunkien klassikko

Turkua mainostetaan Suomen joulukaupungiksi, eikä syyttä, sillä Aurajoen varrella riittää tekemistä ja tapahtumia joulunpyhien yli aina Nuutinpäivään saakka. Aurajoen suuntainen Yliopistonkatu sädehtii satumaisessa joulunavauksessa. Kauppatorille taas loihditaan joulukuuksi tunnelmallinen hengähdyspaikka, täynnä suloisia kauppiasmökkejä ja jouluista ohjelmaa.

Vanhalla Suurtorilla vietetään joulumarkkinoita neljänä joulua edeltävänä viikonloppuna. Torille saapuu myyjiä niin Suomesta kuin maailmaltakin. Markkinoilta löydät kauneimmat käsityöt ja taide-esineet sekä herkulliset jouluherkut. Tunnelman täydentävät joulunäytelmät ja musiikkiesitykset. Vanhalla Suurtorilla myös julistetaan perinteisesti jouluaattona joulurauha.

Katso kaikki Turun myytävät ja vuokrattavat asunnot.

 

Savonlinna – Olavinlinnan joulun taikaa

Savonlinna lumoaa joulun tunnelmalla, kun Olavinlinna avaa ovensa Tuomaan markkinoille. Saimaan rannalla sijaitseva historiallinen linna täyttyy joulun alla yhden viikonlopun ajaksi iloisesta joulukansasta sekä lahjojen, leivonnaisten ja käsitöiden myyjistä. Joulukuussa Olavinlinnassa järjestetään ohjelmaa myös perheen pienimmille – Olavinlinnan tonttua etsimässä -kierroksilla viihtyvät etenkin 4–7-vuotiaat.

Joulupäivän aamuna voi käydä kuuntelemassa Suomen kauneimmat joululaulut Savonlinnan Kerimäellä maailman suurimmassa puukirkossa. Vanhan perinteen mukaan kirkossa istutaan turkit päällä ja kintaat kädessä, sillä 5000 henkeä vetävässä kirkossa ei ole lämmitystä kylmimpään vuodenaikaan.

Katso kaikki Savonlinnan myytävät ja vuokrattavat asunnot.

 

Helsinki – pääkaupunki täynnä jouluohjelmaa

Helsingin jouluohjelma on täynnä niin ihania perinteitä kuin moderneja tapahtumiakin. Valinnanvaraa ja ihasteltavaa riittää jokaiselle joulunalusviikonlopulle. Tiesitkö muuten, että Helsingin Aleksanterinkadun jouluvalot ovat valaisseet kaupungin joulukuun jo 30-luvulta lähtien?

Perinteiset Tuomaan Markkinat ruokamyyjineen ja käsityökojuineen täyttävät Senaatintorin koko joulukuun ajaksi. Markkinoilla pääsee kertomaan lahjatoiveet joulupukille, pyörimään ilmaisessa lasten karusellissa sekä löylyttelemään tunnelmallisesti joulusaunassa keskellä kaupunkia. Senaatintorilla kannattaa myös käydä seuraamassa näyttävää Lucia-kulkuetta joulukuun 13. päivänä. Markkinoita rakastavia joulufaneja hellitään Helsingissä – kulman takana Tuomaan Markkinoista on Mantan joulumarkkinat. Tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa, ja se kestää aina tammikuun alkuun saakka.

Viihdyttäviä tapahtumia, kuten joulupolkuja, tarjoavat myös asuinlähiöt. Vuosaaressa 2,5 kilometrin pituinen polku valaistaan sadoin kynttilöin ja polun varrelta löytyy niin ohjelmaa kuin kojujakin. Herttoniemessä taas pääsee kokemaan entisajan jouluvalmisteluja, henkilöitä ja tunnelmia Herttoniemen kartanolla. Maunulassa Helsingin Latu puolestaan järjestää perheille Muumipolun raikkaassa ulkoilmassa. Seurasaaren ulkomuseon joulupolku taas kutsuu perheet nauttimaan perinteisestä joulun tunnelmasta 10.12.2017.

Katso kaikki Helsingissä myytävät ja vuokrattavat asunnot.

 

Tampere – suussasulavia jouluherkkuja

Tampereen joulunodotusajan kruunaavat suosittu kotimaisia laatukäsitöitä tarjoava joulutori ja tunnelmalliset herkuttelupaikat. Ohranjyvän Glögiravintolasta on muodostunut joulutunnelmaa etsivien kohtaamispaikka. Kokeile saksalaistyylistä Glühweiniä tai paikallista hittituotetta, Moro-Klökiä! Pyynikin näkötornin Munkkikahvilassa taas saa suut makeaksi salaisella reseptillä valmistetuilla munkeilla.

Särkänniemessä tontut avaavat joka joulu pajansa Koiramäen eläinpuiston vanhoihin rakennuksiin. Siellä voi koko perheen voimin käydä tapaamassa maatilan eläimiä sekä askarrella vaikkapa joulukortteja ja kuorruttaa pipareita. Jokaisen Koiramäen joulun aukiolopäivän huipentaa tulishow.

Katso kaikki Tampereella myytävät ja vuokrattavat asunnot.

 

Porvoo – joulun tunnelmaa puutalomiljöössä

Porvoon vanhan kaupungin mukulakivikadut suloisine pikkuputiikkeineen ja kodikkaine kahviloineen kutsuvat vierailijat viihtymään. Joulun aika on täynnä tunnelmallisia tapahtumia, joita porvoolaiset museot, yritykset ja yhdistykset järjestävät. Joulukuussa idylliselle Raatihuoneentorille pystytetään kauniisti valaistut joulumarkkinat.

Porvoossa saa nauttia myös yhteisöllisyydestä. Esimerkiksi Porvoon Myllymäen asukasyhdistys järjestää vuosittain eläväisen korttelijoulukalenterin, jonka luukkuina toimivat alueen asukkaiden portit. Jouluaattona koko Myllymäen alue kylpee kynttilänvalossa.

Katso kaikki Porvoossa myytävät ja vuokrattavat asunnot.

Teksti: toimitus
Kuvat: Getty images