Sinivalkoista äitienpäivää rakkaat äidit 

Muovinen vesipullo toimi inspiraation lähteenä Helille ja lopputuloksena ovat kauniit kipsistä valmistetut maljakot. Katso täältä ohjeet. 

 

Kipsistä valettujen maljakoiden ohje sattuu sopivasti tähän äitienpäiväviikolle. Äidithän rakastavat kukkia ja maljakoita.

Ostin jokin aika sitten lentokoneesta norjalaista pullovettä ja kiinnitin heti huomiota pullon kauniiseen muotoon. Päätin tehdä pullosta muotin kipsimaljakoiden valua varten. Kipsin pinta on kauniin sileä ja valkoinen, ja kuvio toistuu siinä kauniisti.

Kipsivalu ei ole kovin vaikeaa. Kipsiseos kaadetaan muoviseen tai kumiseen muottiin ja annetaan kovettua. Kipsi kovettuu aika nopeasti, joten muotin irrotuskin onnistuu melko heti. Lopullisesti kipsi kovettuu vuorokaudessa. Sekoitussuhde ja ohjeet löytyvät jauhepussin kyljessä. Maljakon sisään on valettu pienempi muovipurkki, jotta valmiissa maljakossa voi pitää myös vettä.

 

Tarvikkeet: mallikipsijauhetta, vettä, sekoituskulho ja lasta, desimitta, muovinen vesipullo, Actimel pullo sisämuotiksi, kirurginveitsi, maalarinteippiä

Näin se tehdään: Leikkaa pullon kaulan poikki teräväkärkisellä kirurginveitsellä.

Leikkaa pullon kylkeen pystysuuntainen halkeama muotin irrotusta varten. Teippaa halkeama maalarinteipillä valamisen ajaksi kiinni. Sekoita kipsijauhe nopeasti kylmään veteen. Koska kipsi jähmettyy nopeasti, pitää myös edetä vikkelästi.

 

Kipsimassa kaadetaan muottiin ja pienempi sisämuotti painetaan heti massan sisään. Tässä kohtaa ei parane aikailla. Olin leikannut myös sisemmästä muotista kaulan pois. Kun painoin sisemmän muotin vielä pehmeään kipsimassaan, reuna upposi kätevästi massan sisään. Sisemmäksi muotiksi sopiva tähän oli muovinen Actimel purkki. Kun kipsi on kovettunut hetken, muotin voi irrottaa. Poista teippi ja avaa pullon saumaa hieman, jotta kipsi irtoaa muotista. Anna kipsin kovettua vielä vuorokauden. Kun kipsi on kovettunut, sitä voi muotoilla puukolla tai hioa hienolla hiekkapaperilla tarpeen mukaan.

 

Minulla oli tarkoitus hioa yläreuna tasaiseksi, mutta päädyinkin jättämään reunan valun jäljiltä ”luonnontilaan”.

 

Huomaa, että kipsin sekoitusastioita ei saa pestä lavuaarissa, koska kipsivesi tukkii viemärit.  Hetken kuivuttuaan ylimääräinen kipsi irtoaa helposti sekoitusastiasta, ja voit käyttää astiaa monta kertaa.

Niin kuin monen muunkin tekniikan kohdalla, tätä pitää varmasti kokeilla vielä uudestaan. Tässä oli hyvä aloitus lajin parissa.

 

Hennon sinisten kevätkukkien myötä toivotan hyvää äitienpäivää.

– Heli