Pieni betonityö

Askartelubetonista saa tehtyä pienellä vaivalla kauniita kodin koriste-esineitä. Tässä Helin ohje betoniseen kukkaruukkuun. 

Pitkästä aikaa betonihommia. Betonityöt ovat niin kivoja ja helppoja, että on tarpeen kerrata tämä verraton tekniikka. Tein pienen kukkaruukun askartelubetonin jämästä, jota minulla löytyi kotoa.

Askartelubetoni on siitä kätevää, että sitä saa askartelukaupasta ihan pienessä ämpärissä. Rautakaupasta saa niitä isoja säkkejä, mutta pieniin töihin riittää pieni määrä. Isommat ruukut kannattaakin valaa kesällä ulkohommina. On sen verran sotkuista puuhaa. Rautakaupan säkki myös painaa 25 kg. Ei mikään ihan pikkusäkki siis. Isomman määrän sekoittamiseen tarvitset myös porakoneeseen liitettävän vispilän. Pieni määrä sekoittuu pikkuastiassa kepilläkin ja työn voi tehdä kotona pöydällä.

 

Tarvikkeet: 

–    Pieni astia, jossa sekoittaa massa, sekoituskeppi. Valitse muoviastia, jonka voit heittää käytön jälkeen pois. Betoniastioita ei voi pestä, koska viemärit tukkeutuvat betonivedestä.  

–    Ulompi muotti ja sisempi muotti. Muoteiksi tarvitset muoviastioita, jotka saavat mennä irrotusvaiheessa rikki. Tämä kierrätykseen menossa ollut sinappipullo oli tarkoitukseen hyvä.

Sisempi muotti on Actimel purkki.

–    vettä, askartelubetonia, maalarinteippiä, mattopuukko

 

Sekoita massa astiassa valmistajan ohjeen mukaan. 

 

Kaada muotti puolilleen massaa. Paina sisempi muotti massan keskelle. Lisää tarvittaessa massaa. Teippaa sisempi muotti paikoilleen. Kopauta astiaa pari kertaa pöytää vasten, jotta massan mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois. Jätä kuivumaan.

 

Noin kolmen tunnin kuluttua irrota muotit varovasti.  Betoni on vielä kosteaa ja pehmeää. Jätä kuivumaan 48 tunniksi. Kuivuessaan betonityö vaalenee. Isommissa valutöissä anna kuivua pidempään ennen muotin irrotusta,

 

 

Koska olen mestari kuivattamaan kaikki viherkasvini, tämä Stockalta löytynyt pieni muovinen viherkasvi lienee minulle paras. Ihan nättikin.

 

–    Heli

 

Puinen omena Ikea, muovinen viherkasvi ja sininen Ferm Living -maljakko Stockmann