Vinkkejä huonekalujen asetteluun

Vaikka sisustussuunnittelijan työ tosi-tv-ohjelmissa vaikuttaa välillä olevan pelkkää sohvatyynyjen pöyhintää, pitää ammattimaisesti tehty suunnitelma sisällään paljon muutakin. Kertoessani työstäni suunnittelijana, puhun mielelläni kolmesta K:sta, jotka ovat kauneus, käytännöllisyys ja kestävyys. Tänään pureudun tarkemmin siihen, mitä käytännöllisyys sisustuksessa tarkoittaa.

Kalusteiden koot ovat pääpiirteittäin standardeja riippumatta siitä, kenen suunnittelema tai valmistama kaluste on. Standardikoot on määritelty ihmisten keskimääräisten mittojen mukaan. Käytännöllisesti koottu sisustus ottaa huomioon sekä kalusteiden koon että niiden käyttöön tarvittavan tilan. Toisin sanoen, vaikka jokin kaluste mahtuisi tiettyyn paikkaan, ei tämä vielä takaa sen toimivuutta. Jos suunnittelijan käynnin jälkeen koti vaikuttaa paljon avarammalta, johtuu se usein siitä, että suunnittelija on osannut asetella huonekalut tarpeeksi väljästi.

Kalusteiden asettelua suunniteltaessa pitää huomioida myös huoneiden kulkuväylät. Huoneesta toiseen tai vaikkapa ulos terassille kulkeminen vaatii tyhjää tilaa. Jotta lopputulos olisi paitsi käytännöllinen myös esteettinen, kannattaa miettiä, mihin katseen haluaisi ensimmäisenä huoneessa kiinnittyvän.

Otetaan esimerkiksi olohuoneen suunnittelu. Näen työssäni usein huoneita, joissa antennipistokkeet määrittelevät sohvan paikan. Sohva saattaa tällöin sijaita takaseinällä ja tv näkyy ensimmäisenä huoneeseen sisälle tultaessa, eikä tämä ole kovinkaan esteettinen asettelu. Jos järjestyksen vaihtaa toisin päin, on ovelta avautuva näkymä sohvan suuntaan heti huomattavasti kauniimpi ja rauhallisempi.

Vaikket olisikaan ammattisuunnittelija, voit vaikuttaa paljon kotisi ilmeeseen huomioimalla sen, mihin katse kiinnittyy. Esineiden tilantarvemittojen sijaan tarkastele, mitä huoneesta toiseen näkyy – saisitko kalusteiden asettelua muuttamalla kauniimmat näkymät kotiisi. Jutun kuvituksena on oman kotini katselinjoja, joista pidän erityisen paljon.

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki