Vieras Kotkanpesässä

Meren aallot hakkaa puuveneen kylkiin. ”Saari näkyy jo! Tuolla on se maja; näetkö?” minulta kysytään. Tällä kertaa venematka ei pelota. Edellisen matkan saareen muistan hyvin. Kannattelin sylissäni pientä vauvaa ja pelkäsin, että putoamme veteen kovassa merenkäynnissä. Nyt vuosien perästä 11-vuotias johdattaa minua innokkaana katsomaan Kotkanpesää.

Kotkanpesä on puumaja. Sen paikka on erikoisesti haaroittuvan puun sisällä varastomökin kyljessä. Muutama vuosi sitten puun lahonneet latvat jouduttiin sahaamaan pois ja perheelle syntyi ajatus puuhun rakennettavasta majasta.
Majan nimeksi annettiin Kotkanpesä. Ison ikkunan takaa tähyillään merikotkia, haahkoja, lokkeja, telkkiä ja ohi lipuvia veneitä. Linnut ovat saaren vakituisia asukkaita. Sitä saarella satunnaisesti vieraileva perhe kunnioittaa.
Saaren sävyyn maastoutunut maja on rakennettu kierrättäen ja saaresta löytyneistä puista. Luonnolliset sävyt, puun tuntu ja ilmava rakenne tekee Kotkanpesästä viehättävän.
Tänään maja siivotaan talven jäljiltä ja sisustetaan alkavaan kesään. Olen juuri sopiva vieras Kotkanpesässä, sillä olen heti mukana suunnitelmassa. Yhdessä tekeminen on mukavaa.
Kierrämme saarta silmät auki ja keräämme mielenkiintoisia ideoita luonnosta sisustukseen. Villi luonto yllättää tutkijoita. Säikähdämme puskassa pesivää haahkaa ja toteamme yhden lokin julman lopun kalliolla.

Majan sisustus syntyy luonnosta kerätyistä elementeistä ja varastomökin aarteista. Asettelemme mielenkiintoisia saaristohenkisiä pikku esineitä ikkunalaudalle ja seinälle naulakoukkuihin.
Vanha Tampellan keittiöpyyhe sopii pöytäliinaksi. Kotkanpesään alkaa syntyä okran sävyttämä tunnelma.

Kotkanpesän klaffipöytä ja jakkara saavat parikseen rennon tyynyistä kasatun istumanurkkauksen. Puiset saunakiulut käännetään ylösalaisin apupöydiksi. Lattialaudoitus on niin harva, että kiulujen kahvat asettuvat koloon juuri sopivasti.

Innostavan urakan päätteeksi syömme päivällisen Kotkanpesässä ja ihastelemme aikaansaannoksiamme. Ruoka maistuu niin paljon paremmalle luonnossa ja vielä astetta paremmalta pikkuisen korkeammalla puumajassa.