Valkoinen sohva – ajaton klassikko vai työleiri?

Moni haaveilee valkoisesta sohvasta, mutta pelkää saavansa kotiinsa vain yhden uuden jatkuvaa huoltoa vaativan kapistuksen. Yleisesti ottaen valkoinen kangas ei tietenkään likaannu yhtään sen herkemmin, kuin tummempikaan, mutta koska valkoisessa lika näkyy helpommin, joudutaan sitä huoltamaan myös useammin.

Mikäli olet valitsemassa sohvasi verhoilun väriksi valkoista tai hyvin vaaleaa väriä, lue alla olevat vinkit, niin vältyt pahimmilta sudenkuopilta.

 

 1. Valitse sohvaan irrotettava ja vesipestävä verhoilu. Kun tyynyjen ja rungon verhoilu on irrotettavissa, pystytään ne tarpeen mukaan pesemään myös erikseen. On hyvä kiinnittää huomio myös siihen, että kangas kestää nimenomaan vesipesun, muuten kustannus kemiallisista pesuista voi nousta suureksi.

 

 1. Käännettävät istuin- ja selkänojatyynyt harventavat pesuvälejä. Kun tyynyt eivät ole kiinteitä säästytään joka toiselta pesukerralta kääntämällä tyynyt.

 

 1. Teetä sohvaasi erilliset käsinojien suojukset. Käsinojat likaantuvat herkästi ja siksi olisikin järkevää jo sohvaa ostettaessa tilata käsinojiin erilliset käsinojasuojakappaleet, jotka voit pestä tarvittaessa erikseen.

 

 

 1. Ota selvää eri kangaslaatujen eroista. Kankaan laatua mietittäessä eri kuiduilla on erilaisia ominaisuuksia. Luonnonkuiduista esim. puuvilla on iholle pehmeän tuntuinen ja kestää vesipesua hyvin, mutta pehmeänä kuituna se myös imee likaa herkemmin itseensä. Pellava taas on luonnostaan likaa hylkivä ja kestävä, mutta helposti rypistyvä ja joustamaton. Villakankaat ovat erittäin kestäviä ja ne hylkivät sisältämänsä rasvan takia luonnostaan likaa, mutta saattavat nyppyyntyä jonkun verran uutena. Sekoittamalla luonnonkuituihin synteettisiä kuituja, saadaan luonnonkuitujen ominaisuuksia muokattua ja parannettua.

 

 

 1. Suojakäsittele sohvasi. Uusien sohvien verhoilukankaissa on yleensä valmiina likaa ja kosteutta hylkivät suojakäsittelyt, mutta koska nämä suojat peseytyvät pois pikkuhiljaa konepesuissa, kannattaa sohvaa suojata myöhemmin myös itse. Kaupoissa on saatavilla itse suihkutettavia suojasuihkeita, joilla lian ja kosteuden tunkeutumista verhoilukankaan kuidun sisään voidaan estää. Nämä suihkutettavat suojat sisältävät melkein aina isopropanolia eli etyylialkoholia, joten hyvä tuuletus on suojaamisen yhteydessä tärkeää. Vielä parempi jos voit tehdä suihkutuksen päällisiin ulkona

 

 

 1. Pesuvälejä pystyy pidentämään imuroimalla sohvaa säännöllisesti, jolloin pöly ei pääse imeytymään kuituun sisälle. Usein pelkkä imurointi kirkastaakin sohvan väriä huomattavasti ja pesu saattaa lykkääntyä.

 

 1. Poista näkyvät tahrat heti. Kangas sohvassa likaantuu yleensä tasaisesti harmaantumalla ja siten likaantuminen ei ole heti niin silmiin pistävää. Satunnaiset pienet läiskät kannattaa poistaa heti tuoreeltaan märällä puhtaalla pyyhkeellä. Näin saat venytettyä pesuvälejä huomattavasti.

 

 

-tuija-

 

Lue lisää:

Onnen ikuistaminen on kokopäivätyötä

Mummonmökki modernein maustein

Jaa artikkeli

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki