Tyylipuhdas art deco -asunto Wienissä

Saksalainen IFUB arkkitehtitoimisto (Johannes Krohne ja Bernhard Kurz) teki sisustusprojektin asuntoon, joka sijaitsee Itävallan pääkaupungissa Wienissä. Asunto sijaitsee elegantissa kaupunginosassa 1931-luvulla rakennetussa art-deco tyylisessä kartanorakennuksessa, joita löytyy alueelta monia samantyyppisiä.

Tässä esitelty kohde on yksi rakennuksen kolmesta asunnosta ja sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa. Arkkitehtien Johannes Krohnen ja Bernhard Kurzin mukaan suunnitteluprojektin lähtökohtana oli asunnon nykyaikaistaminen ja samalla sen alkuperäisen hengen säilyttäminen. Asunnon remontin yhteydessä säilytettiin monia alkuperäisiä sisustuselementtejä, kiinteitä kalustoja ja pintamateriaaleja. Kaikki lattiamateriaalit ovat alkuperäisiä, ne vain kunnostettiin. 

 

Alkuperäistä pohjaratkaisua muutettiin remontin yhteydessä mahdollisimman vähän. 

 

Vanhasta keittiöstä purettiin seiniä palvelijanhuoneen ja erillisen ruokailuhuoneen välistä joten siitä tuli avarampi ja nykyajan tarpeita vastaava. Shakkiruutuisen kaakelilattian ja parkettilattian välillä oleva palkki merkitsee paikkaa, josta väliseinä poistettiin. 

 

Nykyisen keittiön keskiönä on jykevä saari, jossa on  vetolaatikoita, hyllypintaa, uuni sekä liesi. Keittiösaaren yksi osa toimii myös ruokapöytänä. Ikkunan alla näkyvä paneeli edustaa talon alkuperäistä. Keittiön kaakelilattian alle asennettiin remontin yhteydessä lattialämmitys. 

 

Saaren yllä on kattoon kiinnittyvä avonainen ruudukkohylly, joka toimii tilassa graafisena taideteoksena. 

 

Oikealla näkyvä kiinteä keittiökaappi on alkuperäinen. 

 

Keittiön yhdessä seinässä on käytännöllinen kaapisto, johon sisältyy myös työtaso ja hana-allas. Niiden yläpuolella on ruudukoista koostuva avohylly. 

 

Keittiön työpinnan takana oleva metallirunkoinen hyllykkö on irrallinen ja siirrettävä. Sen voi kätevästi vetää ulos eteisen puolelta. 

 

Kyseinen hylly sijoittuu kätevästi eteiskaappien väliseen syvennykseen. 

 

Eteinen on tilava ja pelkistetty, jossa nousee kauniisti esille kunnostettu alkuperäinen kalanruotoparketti. Peilipinnan taakse piilotettun säilytyskaappiin on sijoitettu asunnon tekninen laitteisto. 

 

Eteisen tyylikäs minimalistinen katto. 

 

Myös uudet märkätilat kasvoivat alkuperäisten käytävien kustannuksella. Kuvassa näkyy makuuhuoneen ja kirjaston välissä sijaitseva ammeellinen kylpyhuone, jossa tilantuntua luo peilin käyttö koko yhden seinän ulottuvuudessa. Asukkaiden toive oli säilyttää myös alkuperäinen ovi kylpyhuoneen ja kirjaston välissä. Se piiloutuu peiliseinään ja on huomaamaton. Oven sijainti on hana-altaasta vasemmalla ulkoseinän vieressä. 

 

Näkymä samasta kylpyhuoneesta oven suuntaan. Harmaa terazzo lattia on tyylikäs ja samalla helppo pitää puhtaana. Kylpyhuoneessa jatkuu muualta asunnosta tuttu ruutuhyllykköelementti. 

 

Käsienpesualtaan runko toimi samalla käytännöllisenä "naulakkona". 

 

Toinen asunnon ikkunallisista kylpyhuoneista, jossa upea luonnonvalo. 

 

Täällä seinällä kertautuu keittiönlattiasta tuttu shakkiruutukuvio, mutta pehmeämmin sävyin. 

 

Kaikki asunnon pistorasiat ja kytkimet ovat aikakauden hengen mukaisia. 

 

Olohuoneessa on alkuperäiset kunnostetut peiliovet ja takka, joka on sisältä uusi mutta ulkonäöltään talon aikakauden mukainen. 

 

Arkkitehtitoimisto IFUB/Johannes Krohne & Bernhard Kurz