Tummat seinäpinnat

Niin kuin muutamaan otteeseen olen jo todennut, tekevät tummat, intensiiviset värit, kuten tummat siniset, vihreät ja harmaat sekä terrakotta ja täyteläiset punaviinien sävyt tuloaan suomalaisiinkin sisustuksiin ja jopa isoina seinäpintoina. Ja mikäpä on tullessa, toimivathan ne loistavina taustoina ja tunnelmantekijöinä myös kotimaisissa asunnoissa.

 

Valkoinen seinän väri on kaunis ja toimiva, mikäli se on valittu tarkoituksella tukemaan asunnon arkkitehtuuria tai valkoinen on itseisarvo sisustuksessa. Aivan liian usein kuitenkin valitaan seinäväriksi valkoinen vain siitä syystä, että ajatellaan asunnon jälleenmyyntiarvoa. Asutaan valkoisten seinien kanssa jopa vuosikymmeniä, vaikka oma maku olisi jotain muuta ja asuntoa myytäessä pinnat jo joka tapauksessa ovat päivityksen ja uuden maalin tarpeessa.  Yhtä huono perustelu valkoiselle värille on sen tilaa isontava vaikutus. Vaikka vaaleat sävyt eittämättä tuovatkin tilantunnetta huoneeseen, saavutetaan tummemmillakin sävyillä sama vaikutus, mikäli huone valaistaan oikein. Lisäksi tummemmilla sävyillä saavutetaan ihan omanlaisensa tunnelma ja kotoisuus. Tummat värit ikään kuin halaavat huoneessa olijaa ja se mielletään kodikkuutena.

 

Maalisävyä valittaessa on hyvä ottaa huomioon myös maalin kiiltoaste. Mitä kiiltävämpi maalipinta on, sen syvemmältä ja voimakkaammalta väri tuntuu. Itse suosin etenkin tummissa väreissä mattamaaleja, jolloin maali antaa anteeksi myös huolimattomamman maalarin työjäljen. Lisäksi mattapintainen maali luo rauhallisen ja hieman eteerisen tunnelman huoneeseen.

 

Mikäli tummemmat maalisävyt viehättävät, mutta arastelet vielä niiden käyttöä, voi väriä kokeilla ensin pienemmälle alueelle. Vaikka yksittäiset tehosteseinät ovatkin jäämässä pois muodista ja huoneet maalataan nyt kauttaaltaan samalla värillä, ei kukaan estä sinua maalaamasta ensin vaikka yhtä seinää. Voit myös kokeilla käyttää tummempaa sävyä tilassa, jossa ei oleskella pitkiä aikoja ja näin totutella uuteen väriin vähitellen. Tumma seinäväri vaikkapa eteisessä, luo heti sisääntulossa tehokkaan, jopa dramaattisen ensivaikutelman.

 

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki