Tee säilytyslaatikko kierrättäen

Kaipasin persoonallista ilmettä säilytyslaatikoihin ja päätin tehdä ne itse. Vanhimmat laatikot hyllyssäni on tehty yli kaksi vuotta sitten. Tukevat laatikot kestää aikaa ja käyttöä.

Seuraa ohjetta ja tee kenkälaatikosta kankaalla päällystetty säilytyslaatikko itselle tai lahjaksi ystävälle. Laatikon päällystäminen etenee samalla logiikalla, kuin kirjojen päällystäminen. Voit ratkaista vaiheet myös omalla tavallasi.

 

Hanki tarvikkeet:

-tukevia kannellisia kenkälaatikoita (kysy ilmaisia laatikoita urheilukaupasta tai tavaratalosta tms.)

-ohuehkoa puuvillakangasta (vertaa vahvuus lakanakangas) / varaa kangasta laatikon ja kannen koon mukaan noin 1 metri x 1,5 metriä

-Eri Keeper liimaa

-pala pahvia liiman alustaksi

-sivellin liiman levitykseen (vanhat hammasharjat toimii hyvin, koska projektin jälkeen, ne täytyy heittää roskiin)

-sakset

 

Kaada liimaa apupahville, josta annostelet liimaa siveltimellä tarvittavan määrän kankaan kiinnittämiseen. Levitä liima aina pahviin. Liimaa ei kannata laittaa liikaa, koska se sotkee ja työntyy läpi kankaasta. Levitä liima ohuesti ja tasaisesti siveltimellä. Paina kangas heti pintaan kiinni ja silitä kädellä tasaiseksi, niin että tunnet sen tarttuvan pahviin kiinni. Älä venytä kangasta. Tässä vaiheessa liimattu kohta tuntuu kostealta ja kylmältä. Paikoin liima saattaa tihkua kankaan läpi, mutta sitä ei kannata säikähtää. Kuivuessaan liima kovettuu ja pienet tuhrut katoaa. Muista vain suojata työpisteesi.

Aloita päällystäminen kannesta. Levitä kangas pöydälle. Mittaa kangas, niin että asetat laatikon kannen kankaan nurjalle puolelle makaamaan. Hahmottele kankaasta kannen  muotoinen pala, mutta huomioi, että kangasta tarvitaan reunan päälle ja vielä kääntövaraan sisäpinnalle. Mittaa kangas sopivasti, että se taittuu nätisti sisäsaumaan ja leikkaa. Tarkista kankaan asettelu suhteessa laatikon kanteen ja leikkaa kankaasta kulmapalat pois, jotta kulmien liimaus helpottuu.

Aloita liimaaminen yhden reunan sisäpinnasta, paina kangas liimakohtaan kiinni. Etene järjestyksessä.

Liimaus järjestys:

  1. Ensimmäisen sivureunan sisäpinta + ulkopinta
  2. Kansi- / pohjapinta

 

  1. Toisen sivureunan ulkopinta + sisäpinta (1. sivureunan vastainen reuna)
  2. Kolmannen sivureunan ulkopinta + sisäpinta
  3. Neljännen sivureunan ulkopinta + sisäpinta

 

Kolmatta ja neljättä sivua liimatessa tarkista kankaan asettuminen kulmista. Jos kangasta on vielä liikaa, niin että sitä ei saa taiteltua nätisti liimaukseen, voit leikata ylimääräistä kangasta kulmasta pois. Ennen laatikon kannen viimeisen sivun liimausta tilanne tulisi näyttää tältä.

 

Kannen kulmat on tärkeä tehdä siististi. Jos kulmissa on liikaa kangasta rutussa tai taiteltuna, niin laatikon kansi ei mahdu kiinni.

Kun kansi on valmis, otetaan työpöydälle itse laatikko.

 

Laatikon päällystäminen riippuu kankaan kuvioista. Jos kangaskuosilla ei ole suuntaa, oikeinpäin vai väärinpäin, suosittelen laatikon päällystämistä samalla tavalla, kuin kansi tehtiin.

Mutta jos kankaassa on selkeäsuuntainen kuviointi. Tee näin:

Kangas leikataan niin, että kuviointi kiertää laatikon sivut yhtenäisenä ja suorassa linjassa. Laatikon pohjan päälle asettuva kangas mitataan ja leikataan samaan palaan. Muista varata kangasta kääntövaraan sisäpinnalle ja leikkaa. Kangaspala näyttää leikattuna tältä.

 

Liimaa ensin kangas laatikon sivureunoille järjestyksessä yksi sivu kerrallaan. Tarkista kuvion asettuminen. Käytä kankaan hulpioreunaa apuna, jos mahdollista.

 

Käännä laatikko ylösalaisin, niin että pohja on ylhäällä. Sivureunoja kiertävästä kankaasta on jäänyt yli noin 1 cm kangasreunat pohjan puolelle. Tarkista kulmien asettuminen ja leikkaa tarvittaessa kankaaseen viillot laatikon kulmien kohdalta. Siisti liimaamalla nämä 1 cm kangasreunat pohjaan.

Liimaa sitten koko pohjapinta ja käännä sivussa roikkuva kangas liimattuun pintaan ja paina se kiinni. Liimatut reunakäänteet jäävät pohjakankaan alle piiloon, mutta tekevät reunasta huolitellun.

 

Pyöräytä laatikko takaisin oikeinpäin. Viimeisenä liimataan sisäpintojen kääntövarat. Leikkaa kankaaseen viillot laatikon kulmien kohdalta. Kankaan tulee taipua siististi laatikon sisään. Liimaa sisäpinnat yksi reuna kerrallaan.

 

Anna kuivua rauhassa vuorokausi.

 

Jos innostuit säilytyslaatikoiden tekemisestä, voit leikkiä ajatuksella mitä aiot laatikossa säilyttää ja valita kankaan kuvioinnin sen mukaan.

Säilytetäänköhän tässä sammakko-laatikossa uimaräpylöitä?