Tee itse jouluinen kukka-asetelma

Aloitan joulusomistusten kokoamisen pikkuhiljaa joulukuun alussa ja lisäilen koristeita pitkin joulukuuta siten, että juuri ennen aattoa laitan paikalleen viimeiset koristeet. Näin saan nauttia joulun tunnelmasta pitempään. Tänään vuorossa on jouluisen kukka-asetelman kokoaminen isoon vatiin.

 

Kukka-asetelman kokoaminen vatiin tai muuhun astiaan on helppoa ja kukkien lisäksi ei juuri muuta tarvita kuin keko vihreää sammalta ja hiukan multaa. Muista kuitenkin, että jos keräät sammalta muusta kuin omasta metsästä, tarvitset siihen maanomistajan luvan. Monet kukkakaupat myyvät myös sammalta ja käpyjä, joten aina ei tarvitse lähteä edes metsään.

Tähän asetelmaan valitsin ihanan jouluruusun (Helleborus), pari valkoista hyasinttia sekä yhden matalan mehikasvin. Jouluruusu on herkän ulkonäkönsä vuoksi yksi suurimmista suosikeistani. Se on kuitenkin valitettavasti myös myrkyllinen, joten jos perheessä on pieniä lapsia, kannattaa harkita sen käyttöä.  

 

Aloita laittamalla astian pohjalle vähän multaa, niin saat kukat pysymään kaltevallakin pohjalla paremmin pystyssä. Mullan alle, omaksi kerrokseksi, voi laittaa salaojaksi hieman leca-soraa, jolloin seisova vesi ei jää makaamaan kukkien juurelle. Sipulikukat ja mehikasvi eivät paljon vettä tarvitsekaan ja jouluruusuakin pitää kastella maltillisesti. Seisovaa vettä se ei juuri siedä.

 

Viimeistele asetelma laittamalla sammalta kukkien väliin sekä mullan pinnalle. Sammal pysyy kauniin vihreänä pitkään, kun sumuttelet sitä välillä vedellä. Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä tai viileällä ikkunalla ja kukat lakastuvat nopeasti patterin vieressä ja liian lämpimässä. Mikäli saat kukan selviämään hengissä kevääseen, voi sen istuttaa myöhemmin maahan.

 

En lisännyt asetelmaan vielä kukkien lisäksi muuta rekvisiittaa, mutta joulukuun edetessä laitan asetelmaan vielä muutamia isoja, avonaisia kuusenkäpyjä tai ehkä vaikka nippuun sidottuja kanelitankoja.

Jos varsinaisten joulukukkien aika on mielestäsi vasta myöhemmin, oletko bongannut kukkakauppiaaltasi näitä ihania punaisia eukalyptuksia? Laittamalla nipun niiden oksia maljakkoon, saa aikaa helposti pienoista joulutunnelmaa ilman sen suurempaa vaivaa.

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki