Talo äidille

"House for mother"  eli talo äidille oli ruotsalaisen Förstberg Ling arkkitehtitoimiston ensimmäisen valmistunut omakotitalo. Talon rakentaminen aloitettiin vuonna 2013 Linköpingin 2017 asuntonäyttelyyn. Se valmistui vuonna 2016. 

Förstberg Ling arkkitehtitoimiston perustivat Björn Förstberg ja Mikael Ling Malmössa vuonna 2015. House for mother- omakotitalo suunniteltiin ja rakennettiin arkkitehti Björnin äidille kodiksi ja kudontastudioksi. Kirjastonhoitaja-äiti on innokas kudonnanharrastaja. 

 

Rakennus koostuu kolmesta harjakattoisesta osasta, joista kaksi on viimeistelty alumiinisella aaltopellillä. Päivän mittaan pinnalla nähdään mielenkiintoista valon ja varjon leikittelyä.  

 

Talokokonaisuuden pienin osa, kasvihuone, on läpinäkyvää aaltomuovia ja se hehkuu iltahämärässä kivasti valoa. 

 

Kasvihuoneeseen pääsee talon sisältä suoraan olohuoneesta. Talon aaltopeltipinta heijastaa lumoavia ympäristön värejä sulautuen kauniisti ympäristöön.

 

Sisätilassa (135 m2) palkit ja ristikkorakenteet korostavat talon harjakattoista muotoa. Talon ensimmäisessä kerroksessa on olohuone ja avokeittiö, kudontastudio, makuuhuone omalla wc:llä, ruokakomero, kodinhoitohuone sekä kylpyhuone + wc. Toisen kerroksen parvimaiseen tilaan on sijoitettu kaksi vierashuonetta.

 

Taaempana keittiöstä katsoen vasemmalla näkyy ulko-ovi, josta pääsee käytävää pitkin avonaiseen keittiö-ruokailutila-olohuoneeseen. Lämmin vaneri ja puupalkit tuovat tilaan kivasti materiaalin lämpöä. 

 

Keittiö, ruokailu- ja olohuone ovat kaikki yhtää tilaa. Oleskelu-ja ruokailutila on erotettu toisistaan värin avulla – olohuoneesta alkaen muuttuu sekä seinän että lattian väri valkoiseksi. 

 

Lattiamateriaalina ensimmäissä kerroksessa on kestävä ja käytännöllinen betoni.

 

Pesutiloissa kuten myös keittiön takaseinässä on valkoinen kaakeli, joka on on saanut parikseen tumman sauma-aineen. Tämä muodostaa kauniin kokonaisuuden  vanerin kanssa.