Syötävät kukka-asetelmat

Olen ihan hullaantunut tästä auringosta ja lämmöstä ja koko viikonloppu kuluikin ulkona ilmoista nauttien. Vähän aikaista kyllä ja saatan joutua tätä vielä katkerasti katumaan, jos ilmat kovin viilenevät ja yöpakkaset palaavat, mutta en silti malttanut olla istuttamatta jo muutamia kasveja ulos ruukkuihin.

 

Tänä keväänä yksi ruukku- ja puutarhaistutustenkin trendeistä on sekoittaa keskenään syötäviä yrttejä ja kukkia sekä koristekasveja. Olin jo keväällä hyvissä ajoin ostanut sisälle ikkunalaudalle erilaisia yrttejä, rungollisen laventelin sekä pari sitruspuuta ja viikonloppuna ne viimein pääsivät ulos isoihin ruukkuihin.

 

Ostan yleensäkin kesän ruukkuistutuksia varten erilaisia kasveja sisälle jo pitkin kevättä, jolloin kukkiin laitettava summa ei kohoa kerralla niin isoksi alkukesästä. Kun omistaa toistakymmentä isoa ruukkua, saa kesäkukkiin upotettua halutessaan ihan huiman summan rahaa. Olen jo vuosia myös istuttanut isoihin ruukkuihin esimerkiksi pallotuijia, jotka sitten olen myöhemmin istuttanut maahan niiden kasvettua ruukkuihin liian isoiksi. Pienet pallotuijat eivät maksa paljoa ja ruukuissa ne ovat kasvaneet ihan huomaamatta kookkaiksi. Tuijat ovat myös aina selvinneet hienosti talvesta ihan taivasalla, mitään suojausta en niille laita. Kuvan tuija on kasvanut ruukussa kolmatta vuotta.

 

Jos innostut sekoittaan samaan ruukkuun koriste- sekä syötäviä kasveja, ole huolellinen, ettet käytä mitään myrkyllistä. Omissa ruukuissani kasvaa minttua, rosmariinia, timjamia, laakerinlehteä, laventelia sekä pari sitruspuuta, joiden hedelmät ovat ihan syötäviä, joskaan eivät kovin maukkaita. Myös muutama viherkasvi pääsi ulos kesälomalle, mutta ne kannan vielä sisälle jos kylmä uhkaa. Samoin varaudu suojaamaan ruukkuistutuksia paksusti harsoilla, ihan Etelä-Suomea myöten, mikäli yöpakkasia tai muuten kylmiä öitä on luvassa.

-tuija-

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki