Suojapaikka New Yorkissa arkkitehdin takapihalla

New Yorkin Brooklynissä asuva arkkitehti Nick Hunt päätti rakentaa itselleen kotistudionsa takapihalle viihtyisän suojapaikan.

Arkkitehti kuvailee projektia citystä pakenemiseksi – niin rakentamisen kuin myös siellä asumisen osalta. Sivukattoinen rakennus on pelkistetyn muotoinen. Se tuntuu matalalta kunnes tullaan sisään. 

 

Takapihalla oleva pikkustudio tarjoaa aivan toisenlaisen tilaelämyksen verrattuna New Yorkin muuhun suunnattomaan ja hektiseen kaupunkimaisemaan. 

 

Kaikki näkymät suojamökistä on suunniteltu niin, ettei niistä näy yhtään kiviseinää eikä kaupunkimaisemaa – ainoastaan taivaan sineä, takapihan puita ja kasveja. Arkkitehti Nick Huntin mukaan paikka sopii mainiosti kirjan lukemiseen tai pienten nokosten ottamiseen. 

 

Takapihalla olevan suojamajan sisätila on mitoiltaan vaatimaton – leveyssuunnassa noin 1,52 metriä ja pituussuunnassa noin 3,35 metriä. 

 

Yhtä vaatimattomat ovat mökin rakennus- ja  viimeistelymateriaalit: tavallinen puulaudoitus ja -kehystys sekä pleksilasiset sivu sekä kattoikkunat. 

 

Suojamajan puulaudoitus on sisältäpäin maalattu valkoiseksi. Rakennuksen alhaalla sijaitsevat horisontaaliset ikkunat tarjoavat majassa olijalle mukavia näkymiä istuvasta asennosta. Samalla suojaten näkymän sisään ympäröivistä kerrostaloista. 

 

Majan katolle sijoittuu pleksilasiset kattoikkunat ja siellä kasvaa nurmi. 

 

Iltaisin suojamaja hehkuu sivu- ja kattoikkunoistaan viihtyisää valoa luoden tunnelmaa takapihalle. Arkkitehdin mukaan hänen kaverinsa kysyivät häneltä usein hänen rakentaessaan suojamajaa, mitä hän aikoo siellä tehdä rakennuksen valmistuttua. Nick Huntin mukaan ei kyse ole niinkään siitä, mitä hän majassa tekee, vaan mitä maja tekee hänelle. Se mahdollistaa olla New Yorkissa paikassa, joka vaikuttaa sijaitsevan aivan muualla kuin New Yorkissa. 

 

www.hunt-architecture.com