Standard Studion suunnittelema asunto entisessä koulussa

Ons Drop niminen entinen koulurakennus Amsterdamissa muutettiin kokonaan asuintaloksi, jonne hollantilainen arkkitehtitoimisto Standard Studio suunnitteli asunnon viisihenkiselle perheelle. Perheeseen kuuluu isän ja äidin lisäksi kolme pientä lasta.

Asunnossa on 100 neliötä. Entisen koulurakennuksen opettajainhuone muuttui makuuhuoneiksi ja luokkatilasta tuli avoin keittiö olohuoneineen. Keittiö, olo-, ruokailu, työ- sekä lasten leikkihuone on kaikki siirretty yhteen avonaiseen tilaan.

 

Makuuhuoneet ovat muusta huoneistosta erillään toisella puolella asuntoa

 

Lastenhuoneen ikkunarivin ylä- ja alapuolella kulkevat vanerista valmistetut hyllyt. Näin huoneeseen saadaan runsaasti säilytys- ja pöytäpintaa tilan avoimuuden kärsimättä.

 

Tilan korkeus mahdollisti rakentaa asuntoon parvet, joille pääsee metallisia portaita pitkin.

 

Kyseisiä parvia eristää muusta tilasta ilmava metallikaide – Tällä tavoin parvet ovat tavallaan yhdeydessä muuhun tilaan tarjoten samalla myös yksityisyyttä.

 

Vanerisen säilytystilan rakentaminen portaiden alle on kiva ja käytännöllinen idea. Kolmilapsisessa perheessä säilytyspaikat ovat ehdottomasti tarpeen ja tällä tavoin ne sulautuvat kivuttomasti interiööriin.

 

Olohuoneessa portaiden alusesta säilytystilasta muodostuu taso, joka on samalla kiva leikkialue lapsille.

 

Kiintokaluston päämateriaali asunnossa on lämmin vaneri.

 

Keittiössä luovat ilmettä hauskat reiälliset vanerilevyt yläkaappien sijaan. Reikiin kiinnittyvät sorvatut puukapulat, joiden päälle voi asettaa tarpeen mukaan sopivia hyllylevyjä ja laatikoita.