Riikka Sukula rakastui Piemonteen – viiniä ja kansainvälistä tunnelmaa

Huippukokki Jyrki Sukula ja tämän Riikka-vaimo ovat jo vuosia omistaneet upean viinitilan Italiasta.

Riikka ja Jyrki Sukula ostivat joitain vuosia sitten viinitilan Italian Piemontesta.

Italia oli meille rakas ja tuttu jo useamman vuoden lomakohteena ja teimme töitä italialaisten viinintuottajien kanssa. Piemonteen päädyimme sen upeuden ja kauneuden ja toimivuuden lisäksi juurikin ihmisten ystävällisyyden ja tuttujen vuoksi. Lisäksi toki viinin vuoksi – halusimme oppia tekemään viineistä parasta eli Baroloa, Riikka Sukula kertoo.

Aina kodin ostaminen ulkomailta ei suju helpoimman kautta, mutta Sukuloilla kävi hyvä tuuri.

Prosessi oli pitkä, ei kovin vaikea tai edes byrokraattinen loppujen lopuksi, mutta hyvin pitkä. Meillä oli erinomainen ”geometra”, jonka opastuksella teimme asiat oikeassa järjestyksessä ja ilman suurempia mutkia matkassa.

Luonnollisestikaan Italiassa ei kaikki ole samanlaista kuin Suomessa.

Energia on paljon kalliimpaa kuin Suomessa ja lait ja verot vaihtuvat usein. Emme niistä juurikaan stressaa vaan maksamme sen, mitä pyydetään. On hyvä olla hyvä kirjanpitäjä, joka tuntee hyvin nämä erilaiset lait ja asetukset, niin ei tee tyhmyyksiä tai maksa liikaa, Riikka vinkkaa.

Meiltä usein kysytään, että miksi muutimme juuri Italiaan, kun meille  ”kielitaitoisille ja fiksuille” skandinaaveille olisi mikä vain maailmankolkka ollut vaihtoehtona? Sanon aina, myös täkäläisille, että en koe, että muutimme Italiaan vaan Serralunga d’Albaan, Barolon sydämeen, jossa yhdistyy maaseutuelämä hyvin kansainvälisesti – alue houkuttelee valtavan määrän laatutietoisia turisteja korkealuokkaisten viinien ja maailmankuulun gastronomiansa ansiosta. Näin 500 hengen kyläkin nauttii kansainvälisestä tunnelmasta.

Sukulan mielestä rakkaat ihmiset tekevät paikasta kuin paikasta kodin.

Koen että koti on juuri siellä, missä itse on rakkaittensa kanssa, ja kun tämä ehto täyttyy, on hyvä olla. Muutetaan taas sitten, jos joku asia alkaa olla huonommin, Riikka pohtii.