Retroväreistä hillittyyn klassisuuteen

Remontin tiimellyksessä kunnostettavien tilojen lähtökohdat unohtuvat nopeasti mielestä ja muutaman vuoden päästä muistot alkuasetelmasta ovat usein jo haalistuneet. Ennen ja jälkeen -kuvat ovat hauskaa katsottavaa, ja siksi remontin alkuasetelmasta kannattaa napata muutama kuva talteen. Näihin on hauska palata myöhemmin ja muistella tilannetta, josta lähdettiin liikkeelle.

Tämän vuonna 1909 rakennetun talon ullakkohuoneisto on vuosien saatossa toiminut niin toimistona kuin varastotilanakin. Tilan hienot rakenteelliset piirteet, kuten upeat kaari-ikkunat ja alkuperäiset lankkulattiat olivat vuosien saatossa hävinneet kilpailussa retroväreille ja muovimatoille.

Vuosien mittaan useita remonttikierroksia kerryttäneen tilan kunnostus aloitettiin asbestikartoituksella. Asbestia löytyikin oletetusti keittiön muovimaton alushuovasta, joten pintojen purku suoritettiin asbestipurkuna asianmukaisesti suojattuna. Riemua puolestaan aiheutui siitä, että kaikkien huoneiden matto- ja levykerrosten alta löytyivät alkuperäiset lautalattiat melko hyvin säilyneinä.

Keittiön ja sen vieressä sijaitsevan ruokailutilan väliin oletettavasti 70-luvulla rakennettu kaksipuolinen kaapisto päätettiin käytännöllisenä säilyttää, mutta muuten keittiö uusittiin kauttaaltaan. Valkoiset, kehätyt kaapinovet ovat samalla tätä päivää, mutta sopivat ilmeeltään myös rakennuksen alkuperäiseen tyyliin. Kaikki koneet integroitiin ovien taakse piiloon, jotta keittiöön saatiin rauhallinen ilme. Altaaksi valikoitui suuri posliiniallas.

Remontin aikataulu oli tiukka ja koska asunto kunnostettiin vuokrakäyttöön, tuli ilmeen olla neutraali ja sopia moneen makuun. Kaikki lattiat, listat ja ovet maalattiin vaaleanharmaaksi ja seiniin valikoitui väriksi vaaleampi kitin sävy. Harmillisesti aikataulu ja budjetti ei antanut myöden uusia kaikkia sisäkattoja tällä kertaa, vaan haltexilla myöhemmin päällystetyt katot huoltomaalattiin vain valkoiseksi. Myös kasarimallinen tiilitakka jäi tilaan vielä sellaisenaan toistaiseksi.

Kauniit ikkunat ja leveät smyygit kunnostettiin kokonaan ja nyt ne ovatkin asunnon kirkkaimpia helmiä ja tunnelman luojia. Kunnostettu asunto saikin uudet asukkaat ensinäytöllä ja tila tuli arvoiseensa käyttöön.

Onneksi muistettiin ottaa myös ne ennen ja jälkeen -kuvat!

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki