Pionien ympäröimänä

Pergolaan rakentui puutarhan kaunis ja tunnelmallinen ruokailutila.

Muutama vuosi sitten rakennettu pergola jäi harmittavasti vajaakäytölle sen jälkeen, kun saimme etupihan kiveyksen rakennettua ja istuinryhmä sohvineen siirtyi pergolasta lähemmäs talon sisäänkäyntiä. Vähäinen käyttöaste harmitti minua jo senkin takia, että pergolan ympärille istutetut pionit olivat juuri saavuttaneet mahtavan koon ja kukkivat kymmenin ja taas kymmenin, valtavan kokoisin kukin ilman, että kukaan kävi niitä ihailemassa.

Pihaa ja sen eri osien toiminnallisuutta mietittäessä, pidän ajatuksesta yrittää luoda puutarhaan erilaisia ja eri tunnelmaisia huonetiloja. Tämä ajatus johtotähtenäni lähdin rakentamaan pergolaan tunnelmallista ja suojaisaa ruokailutilaa.

Pergolan ympärille istutetut köynnökset eivät ole vielä kasvaneet niin reheväksi, että ne antaisivat edes pientä aurinkosuojaa, joten päädyin ostamaan Ikeasta edullisen Dyning-aurinkokatoksen, joka viritettiin pergolan ylle. Katos suojaa ruokailijoita auringolta, mutta myös kevyeltä sateelta ja kun se kiinnitettiin mukana tulleilla jousisalvoilla tukevasti pergolan puurakenteisiin, ei kovakaan tuuli ole saanut sitä riepoteltua irti.

Samalla kertaa ostin Ikeasta myös kolme aurinkovoimalla toimivaa puutarhalyhtyä tunnelmaa tuomaan. Nämä led-polttimoilla toimivat valaisimet keräävät aurinkoisella ilmalla energiaa ja illan pimeyden laskeutuessa ne luovuttavat ympärilleen hämyisää ja tunnelmallista valoaan.

Pionien kukkiessa tänä vuonna erityisen runsaasti ja pitkään, päätin kattaa pergolaan päivällistarvikkeet niin usein kuin sään salliessa se vain suinkin olisi mahdollista. Miten arkinen kalakeittokin voi maistua niin paljon paremmalta ulkona ja kauniissa ympäristössä? Ateriahetken viihtyisyyttä lisäämään, peitin kuluneen pöydän pinnan vielä pellavaliinalla ja toinpa pergolaa koristamaan myös muutaman koristetyynyn sisältä. Sateen sattuessa nämä täytyy kerätä kyllä pois, mutta koen sen olevan melko pieni vaiva.

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki