Pienestä betoniparvekkeesta vehreäksi ja viihtyisäksi keitaaksi

Pienestäkin parvekkeesta saa viihtyisän, runsaan ja vehreän, kuten tämänkertainen suunnittelukohteenikin osoittaa. Tärkein neuvo on sovittaa kalusteiden mittasuhteet sopiviksi ja ottaa seinätilat ja kuutiot käyttöön.

 

Työ aloitettiin kylmän betonilattian päällystyksellä ja tähän tarkoitukseen valittiin Ikean vaaleanharmaa, ulkokäyttöön sopiva Runnen lattiaritilä. Palat ovat helposti muokattavissa oikean kokoisiksi taittamalla paloista irti haluttu määrä kaistaleita. Pehmeyttä tuomaan lattialle aseteltiin vielä villalta tuntuva, PET-materiaalista valmistettu, Liv Interiorin Helsinki-matto.  PET on valmistettu kokonaan kierrätettävistä muovipulloista ja sitä voi käyttää niin sisällä kuin ulkonakin.

Parvekkeen nurkkaan, kapean ikkunan alle, mahtui kuin mittatilaustyönä teetetty Jyskin metallinen kukkateline, johon istutin erillisiin ruukkuihin viinisuolaheinää, basilikaa sekä sitruunatimjamia. Telineen alle lattialle mahtui vielä pari ruukkua, joissa toisessa on tuoksuvaa laventelia ja toisessa pikkukukkaisia pelargoneja. Kattoon propattiin koukku, johon istutettiin amppelikukaksi sinisenvihertävä hopeavitja.

Lattialle nurkkaan hankin kolme erikokoista ja -näköistä saviruukkua, joista isoimpaan istutettiin varrellinen oliivipuu. Vanhan näköinen saviruukku sai parikseen sitruksen ja kolmas ruukku jäi asetelmaan somisteeksi ilman kasvia.


Kalusteiksi valikoituivat pienet ja sirot, mutta istuinmukavuudeltaan hyvät Verona-rottinkituolit sekä mustasta rottingista valmistettu Lene Bjerren pöytä. Pöydälle mahtuu aamukahvikuppien lisäksi myös kuumuutta ja kuivuutta hyvin kestävä mehikasvi saviruukussaan.

Oven taakse jäävä seinäkin sai vielä koristeeksi käsintehdyt, afrikkalaiset korit, jotka litteinä eivät vie oven takana liikaa tilaa, mutta antavat kokonaisuuteen viimeistelevän ilmeen. Kaikki kasvit ovat valittu sen mukaan, että ne kestävät hyvin aurinkoa ja kuumuutta. Lisäksi muutamiin ruukkuihin asennettiin kosteustasapainon ylläpitämiseksi lasisia lomakastelijoita. Liialta paahteelta suojaamaan, parvekkeelle asennetaan myöhemmin vielä screen-kaihtimet lasituksen eteen.

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki