Pienellä budjetilla toteutettu vuokrakaksio Pietarissa

Onnistunut remontti- ja sisustusprojekti ei vaadi paljon rahaa. Rajallinen budjetti voi synnyttää pakon sanelemana kekseliäitä ideoita ja luovia ratkaisuja.

 

Hyvä esimerkki onnistuneesta asuntosuunnittelusta, jonka koko budjetti oli vain 10 000 € on pietarilaisen INT2architecture-arkkitehtitoimiston tekemä kaksio Pietarissa. INT2architecturen perustivat kaksi nuorta arkkitehtia – Alexander Malinin ja Anastasia Sheveleva. Mainittuun budjettiin sisältyi kaikki – suunnittelutyö, viimeistelymateriaalit asennuksineen sekä kalustus. Kyseiseen 62,5 neliön asuntoon kuuluu avara eteinen vaatehuoneineen, olohuoneeseen avautuva keittiö, makuuhuone, kylpyhuone ja parveke.

 

Arkkitehtien mukaan oli sisustussuunnittelun lähtökohta rajoitettu budjetti sekä asunnon vuokraaminen. Rajoitettu budjetti innosti Alexanderia ja Anastasiaa arvioimaan viimeistelymateriaalit ja huonekalut uudelleen. Viimeistelyssä käytettiin yksinkertaisia materiaaleja ja suurin osa sisustuselementeistä sekä huonekaluista tehtiin itse. Tuloksena on arkkitehtien mukaan skandinaavinen, hieman Japani-henkinen interiööri.

 

Kaikissa asunnon huoneissa on alkuperäinen betonikatto, joka on viimeistelty läpikuultavalla suojalakalla. Olo- ja makuuhuoneessa on mäntylattia.

 

Eteisen lattia on betonia. Olohuonetta ja eteistä erottaa viimeistelemätön kevytsoraharkkoseinä. Seinän yläosassa on käytetty aukollisia harkkoja – näin olohuoneen ikkunoista tulevaa luonnonvaloa saadaan myös eteiseen.

 

Televisiopöytä on tehty Ikean BESTÅ -tv tasosta, jolle on itse lisätty vaneriovet ja nikkaroidut jalat. Ne maalattiin kuparinvärisiksi kuten ruokapöydän yllä oleva Ikean lampunvarjostimen runko.

 

Olo- ja makuuhuoneen ikkunarivin alle tehtiin säilytystilaa, joka toimii  myös esteettisenä elementtinä. Sen taakse piiloutuvat myös patterit, rei'itettyjen ovien lävitse pääsee lämpö kulkeutumaan asuntoon. Arkkitehtien mukaan reikien sijainti ovissa ei ole suinkaan sattumanvarainen, vaan rei'istä muodostuu asunnon tuleville asukkaille tietty koodi.

 

Vihreä seinäväri muodostaa raikkaan yhdistelmän vaalean puu- ja betonipinnan kanssa. Kattovalaisimien johdot kulkevat vapaasti katon pintaa myöten.

 

Asunnon viimeistelyssä sekä huonekaluissa on käytetty vihreää sävyä, joka on lähellä Tikkurilan vuoden 2016 väriksi valitsemaa M422 Vuono-sävyä.

 

Ruokapöytä on tehty maalatusta mäntylevystä, jonka alle on laitettu porraskaiteesta tehdyt jalat. Jalkojen kaksivärisyys antaa kivan vaikutelman – ne on maalattu alhaalta valkoiseksi. Kuparinväriset naulankannat ovat tarkoituksella jätetty pöytälevyssä näkyviin.

 

Keittiö on lakoninen ja yksinkertainen. Seinähyllyt kuten myös nahkaiset kaapinvetimet ovat itse tehtyjä. Keittiön oikeanpuoleisessa seinässä on sopiva syvennys pesukonetta ja jääkaappia varten.

 

Makuuhuonetta erottaa olohuoneesta puinen liukuovi.

 

Liukuoven nahkainen kahva.

 

Makuuhuoneen päätyseinä on hauskasti "osittain" maalattu. Kattoon kiinnittyvä vaateteline on itse tehty.

 

Yöpöytä on tehty rautauunista, johon on integroitu itse tehty valaisin.

 

Makuuhuoneen vaatekaappi on tehty maalatusta keittiönkaapista, jonka alle on laitettu porraskaiteesta tehdyt jalat.

 

Arkkitehtien Alexander Malinin ja Anastasia Shevelevan mukaan on itse tekeminen, niin viimeistelyn kuin huonekalujenkin, avain kohtuullisessa budjetissa pysymiseen.

 

Kylpyhuoneen allasrunko on tehty Ikean VITTSJÖ tietokonepöydästä.

 

Suihkukomeron valkoista kaakelointia elävöittää pienempien laattojen käyttö syvennyksen yläosassa. Pyyhe- ja vessapaperirullapidikkeet on tehty itse.