Päivä Söderin sydämessä

Siinä missä Pietarille on paikka sydämessäni on Tukholmallekin tilaa. Asuin Tukholmassa hetken viime vuosituhannella.

Siitä on pitkä aika, mutta jotkut asiat Tukholmassa ovat ennallaan. Kaupungin vire tuntuu hyvältä, ystävälliset ja eloisat ihmiset ja aurinkoinen talvisää kruunaa avoimen mieleni.

Kansainvälinen tunnelma ja moderni suurkaupunki tuntuu jo metrossa istuessamme. Metro inspiroi minua jo reilut 15 vuotta sitten. Niilaa jännittää ja hän haluaa katsoa maisemia ikkunasta. Aika vilisee silmissäni pimeässä tunnelissa. Hetkittäin pääsen ajatukseen, että en olisi koskaan lähtenytkään. Vanhan kaupungin asemalla metro sukeltaa ulos tunnelista. Tuolla näkyy Södermalm, kerron Niilalle. Se on yksi lempipaikoistani tässä kaupungissa ja sinne olemme matkalla myös nyt.

Aloitamme päivän Tukholman liikennemuseosta, jonka eteen pääsemme kätevästi bussilla nro 2 Slussenin metroaseman edestä. Museo on todella hyvä ja rakennettu myös lasten näkökulmasta kiinnostavaksi ja toiminnalliseksi. Nelivuotiaan kanssa vierähtää helposti tunti. Näen silmissäni kuinka Niilan ymmärrys maanalaisesta metroverkostosta avautuu, kun hän pääsee ajamaan metrokuskina tunneleissa. Omaa silmää viehättää vanhat mainosgrafiikat kulkuvälineissä. Samalla pääsylipulla pääsemme tutustumaan viereiseen lelumuseoon, jossa lelut on lajiteltu vitriineihin aiheittain. Tämän nähtyäni muutaman kymmenen venäläisen lelun kokoelma kotona lähinnä huvittaa. Inspiroivaa!

 

Intensiivisen aikamatkan jälkeen haluan nostattaa Tukholma-elämyksen nostalgista sävyä. Pysymme Södermalmin saarella. Suuntaamme bussilla nro 66 SoFon rentoon ilmapiiriin (South of Fulkungagatan). Alueelta löytyy muodin kärki, design, antiikki ja monia persoonallisia retro ja vintage liikkeitä, herkullisia kahviloita ja pieniä ravintoloita. Parhaat paikat ovat Götgatanin ja Folkungagatanin lähettyvillä.

 

Täällä ei eksyminen ei harmita. Mielenkiintoiset näyteikkunat ja sommitelmat kadulla pysäyttävät ja johdattavat meitä kiemurtelevaa reittiä eteenpäin. Söderissä haisee elämä. Näemme paljon muotia, koruja, valaisimia, tauluja, peilejä, mattoja, tyynyjä, leluja, erilaisia pientavaroita sisustukseen ja jonkin verran isompia huonekaluja. Vanhaa ja uutta sopivana sekoituksena!

 

Kierrokseltamme jäin kaipaamaan eniten Retro.etc –myymälän erilaisia purkkeja, vanhoista vintagekankaista valmistettuja lampunvarjostimia ja kultaisia lampunjalkoja. Innostuin myös Milda Matilda -liikkeessä näkemästäni käärmetyynystä sekä Coctail -liikkeen muovisista kitschivalaisimista. Erilaiset eläintenpäät monissa liikkeissä ja sisustuksessa jäivät myös mieleeni, koska tykkään naamioista. Lisätietoa SoFon alueen liikkeistä täältä.

 

Ympyrämme sulkeutuu Slussenin metroasemalla. Imen itseeni vielä kerran Söderin hyvää henkeä. Kun pääsemme kotiin etsin vanhoja valokuvia Tukholman ajalta. Täällä syntyi Metro –kuosi, joka valittiin Marimekon –näyttelyyn osaksi tulevaisuuden kankaita vuonna 2001.

 

Tiesitkö, että Tukholmassa järjestetään huonekalumessut 9-13 helmikuuta 2016. Stockholm Furniture & Light Fair on maailman suurin pohjoismaisen kaluste- ja valaisinmuotoilun kohtaamispaikka. Messuilla näkee viimeisimmät uutuudet ja ainutlaatuiset inspiraationäyttelyt antavat taatusti uusia ideoita ja näkökulmia.

 

Jos rakastat uniikkia vintagea, retroa, antiikkia, taidetta ja olet Tukholmassa viikonloppuna, suosittelen myös vierailua Babar Bazaar Flea Market –tapahtumassa. Lohkaise aikataulustasi 3 tuntia ja ihastele tunnelmaa ja vanhoja tavaroita Södermalmissa. Onnea matkaan!