Päin punaista

Punaista on käytetty Suomessa sisustuksissa maltillisemmin kuin muissa maissa ja sitä pidetään meillä yleisesti hankalana sisustusvärinä. Punainen on toki pahimmillaan hyvinkin päällekäyvä ja dominoiva, mutta taitava sisustaja osaa valita punaisen sävyn, joka taittaa tarpeeksi mustaan, jolloin väristä tulee arvokas ja pahin palo talttuu.

Ystäväni 1870-luvulla rakennetun vanhan puutalon keittiössä on erittäin matala huonekorkeus, vain vähän päälle 220cm. Näin matalalla oleva katto voisi saada tilan vaikuttamaan ahdistavalta ja moni olisikin maalannut kaikki pinnat vaalealla saadakseen huoneen näyttämään avarammalta. Rohkea ystäväni päätti kuitenkin maalata seinät ennakkoluulottomasti punaisella. Lisäksi hän maalasi alaosan puolipaneelin valkoisella ja vaikka luulisi rajan katkaisevan seinälinjaa siten, että seinän mataluus korostuisi entisestään, näin ei kuitenkaan jostain syystä tapahdu, vaan huone näyttää uskomattomasti lähes normaalikorkuiselta.

Kalusteet ovat sekoitus uutta ja vanhaa ja se luokin tilaan ajallista perspektiiviä ja mielenkiintoa. Loppusilauksen sisustukseen tuovat useat matkoilta tuodut esineet sekä tekstiilit. Vanha klaffilipasto on muutaman satasen löytö kirpparilta ja se vetää sisäänsä melkoisen määrän tavaraa. Lisäksi, kun klaffin laskee alas, voi pöydän äärellä myös työskennellä tarvittaessa.

Modernin pöydän ympärillä majailevat valkoiseksi maalatut puutuolit sekä vanha sivustavedettävä sohva. Sohva suorastaan ryöppyää runsaskuvioisia tyynyjä ja peittoja ja se onkin allekirjoittaneen mielestä keittiön ehdottomasti paras istuinpaikka. Tai oikeastaan makuupaikka, koska sohvalla istuessa kellahtaa lähes automaattisesti mahtavan tyynyvuoren syleiltäväksi.

Pöydän yläpuolella on tehokasta valoa antamassa musta, säädettävä valaisin, jonka muotokieli tukee hyvin pöydän kevyttä tanskalaista designhenkeä. Huoneen seinillä on vanhemmilta saatua grafiikkaa, mutta kaikki taulut eivät suinkaan ole arvotaidetta, vaan omistaja on kehystänyt seinille esimerkiksi muistoja matkoilta. Kuvan kehyksissä majailee Japanin Kioton keisarillisen palatsin pääsylippu.

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki