Onnistunut matkamuisto

Vanhemmiten olen oppinut, että kokemukset ja silmänruoka on parasta tuomista ulkomaan matkoilta. Välillä sitä kuitenkin sekoaa näkemästään yltäkylläisillä toreilla, värikkäissä basaareissa tai ihan vaan kadulla kävellessään. Halusin ostaa Gambiasta oven.

 

Oveen oli maalattu parturiliikkeen mainos. Tässä maalauksessa oli samanhenkistä naivismia mitä itse maalaan. Astuin ovesta sisään ja ilmoitin; ”haluan ostaa tämän oven”! Nyt nolottaa. Innostuksessani käyttäydyin kuin typerä maailmanomistaja. Liikkeen parturimies luki tilanteen kuitenkin hienosti ja soitti taiteilijalle. Taiteilijanimellä Ala Arts maalaava nuori mies saapui paikalle polkupyörällään kymmenen minuutin kuluttua. Hän maalasi minulle saman kuvan kankaalle. Maali ei ehtinyt täysin kuivua ja työ rullattiin kosteana. Nämä kurtut kuuluu taulun tarinaan, hetken ystävyyteen ja vieraanvaraisuuteen hänen kotonaan. Nimikirjoituksen viereen hän lisäsi puhelinnumeronsa, jos joku päivä haluan tilata lisää maalauksia. Maalauksen kautta hieno muisto Gambiasta elää. Se on todellinen matkamuisto.

 

Aikanaan olen matkustanut paljon. Viime vuosina vähemmän. Matkat lähelle tai kauas inspiroivat minua aina. Löydöt maailman matkoilta täydentävät kodin yksilöllisen sisustuksen tarinaa. Musiikkihuoneessa heijastuu näkymä meksikolaiselta kadulta.


Näkymä pariovien takana henkii eestiläistä eksotiikkaa.

 

Pupulla ratsastaa kummityttö Pietarin huvipuistossa. Pupu-aiheisia esineitä on kertynyt kotiin ja ne kiinnostavat erityisestä syystä. Olen syntynyt jäniksen vuonna.

 

Vaatekaapista avautuu italialainen kirpputori.

Tässä keittiössä rakastetaan aasialaisia makuja.

 

Aasi keittiökaapin päällä oli jo ostettaessa huonossa kunnossa. Jalat heiluivat ja korvat olivat melkein irti. Se oli kotimatkaa varten paketoitava hyvin ja tiukasti. Olin viettänyt Meksikossa kaksi kuukautta Oaxacan taiteilijaresidenssissä. Aaseihin syntyi erityinen suhde. Kohtasimme päivittäin ja iltaisin ne mulisivat omituisesti tien toisella puolella. Lentokentän tullissa erikoinen pakkaus otettiin tarkastukseen. Puisen aasi läpivalaistiin Meksiko Cityn lentokentällä. Virkailijan epäilyt jostain laittomasta hälvenivät vasta kun paketti avattiin. Surumielinen aasi; always on my mind!


Matkamuistoja tärkeämpiä on ihmisten tarinat ja kohtaamiset kadulla, hienon erilaiset näkymät ja vaikutteet omaan visuaalisuuteen. Kun näihin sekoittaa suomalaiset juurensa syntyy kodista juuri oma.