Omakotitalo, jossa tärkein sisustuselementti on valo

Japanissa Yokohaman kaupungissa, joka jää noin 30 km etelään Tokiosta, sijaitsee mielenkiintoinen omakotitalo nimeltään Daylight.

Talon on suunnitellut arkkitehti Takeshi Hosaka ja siellä asuu aviopari sekä heiden kaksi lastaan – poika ja tytär. Kyseisen talon kohdalla on hämmästyttävää se, että sen kaikki ikkunat sijaitsevat katossa, rakennuksen seinissä niitä ei ole. Talo sijaitsee tiheään asutulla alueella – rakennuksen ympärillä nousee runsaasti muita asuin- , kerros- sekä toimistotaloja. Suuri rautatieasema jää Daylight- talosta vain viiden minuutin kävelymatkan etäisyydelle.

Mielenkiintoista kyseisen talon kohdalla on vielä sekin, että kaikki asumiseen liittyvä toiminta talossa tapahtuu kellarikerroksessa – rakennuksen lattia ulottuu 3 metrin syvyydelle kaduntasosta. Korkeassa yksikerroksisessa sisätilassa on lattiapintaa 85 m2. Vanhempien makuuhuone, lasten huoneet sekä työhuone ovat muusta tilasta erotettu väliseinillä sekä huonekaluilla, joiden korkeus ulottuu noin puoleen tilaan. Erillisiä sisäkattoja kyseisten huoneiden päällä ei ole vaan kaikkialta sisätilasta avautuu näkymä akryyliholviseen huoneille yhteiseen sisäkattoon.

Talon kattoikkunoiden alla sijaitseva akryyliholvinen sisäkatto on epäilemättä kyseisen talon katseenvangitsija sekä tunnelmanluoja. Ikkunoiden sekä sisäkaton välissä sijaitsevat valonlähteet, jotka antavat tilaan tarvittaessa miellyttävää epäsuoraa valoa. Jos kattoikkunoiden alla ei olisi akryyliholvikattoa, näkyisi kaikki sisätiloissa tapahtuva illalla valojen päällä ollessa ympäröiviin korkeisiin kerrostaloihin – siitä talon asukkaat eivät pitäisi. Sisätilasta ei näy ulos sisäkattoon katsoessa suoraan taivas, vaan sen heijastus akryyliholveista, jotka luovat erikoisen tilaelämyksen. Talon asukkaille on tullut tavallaan rituaaliksi istua illalla hämärässä tilassa ja nauttia mystista kattoholveista heijastuvaa valoa.