Nahka taipuu moneksi – vaikka vetimiksi!

Kun meille jäi salin tuolin verhoilusta ylimääräisiksi muutamia paloja paksua käsittelemätöntä nahkaa, innostuin tekemään niistä eteisen kaappeihin uudet vetimet. Vanhat olivatkin harmittavan pienet ja ohuet klipsut, joista ei varsinkaan hiukan isompi käsi saanut kunnolla otetta. Nyt saa ja lisäksi patinoitunut nahka tuo kivaa ilmettä kaappiriviin.

 

Paljon helpompaa tee-se-itse-ohjetta ei ehkä olekaan, jos vain vähääkään pysyy pora kädessä ja jos kaapissa sattuu olemaan vanhat vedinten reiät valmiina, ei tarvitse porata välttämättä ollenkaan.

Leikkasin tukevalla mattoveitsellä, viivainta apuna käyttäen viisi 2,5cm leveää ja 18cm pitkää suorakaiteen muotoista palaa, joihin porasin 4mm poranterällä reiät molempiin päihin. Ihan täsmälleen samankokoisia paloista ei tullut, mutta ei se valmiissa tuloksessa näy.  Paksua nahkaa voi olla hiukan vaikea leikata joten ole itsellesi armollinen. Jos poraa ei ole käsillä, saa nahkaan reiät myös naskalilla tai jopa naulalla ja vasaralla.

 

Koska nahka on käsittelemätöntä, on se aluksi vaaleaa, lähes nuden väristä, mutta patinoituu hyvin nopeasti auringonvalon vaikutuksesta. Kuvasta näkee, että meilläkin osa paloista oli jo saanut väriä. Tämä värien epätasaisuus poistuu kuitenkin ajan kanssa.

 

Meillä vanhat vetimet olivat kiinnitettynä ovien sivuun ja vedinreiät vain oven taustapuolella, joten mittasin ja merkitsin uusien reikien paikat oviin. Kokeile paljonko nahkasuikaletta täytyy käyristää, jotta käsi mahtuu vedintä käyttämään ja merkkaa reikien paikat lyijykynällä oviin. Ruuvaan sen jälkeen vetimet oviin. Voit painaa naskalilla tai ruuvinkärjellä ensin pienen aloitusreiän ruuvinpaikkoihin, jolloin ruuvin kiertäminen paikoilleen onnistuu helpommin.  Ruuveina käytin leveälaippaisia, sinkittyjä wronic-ruuveja. Ole tarkka, että valitset vain niin lyhyitä ruuveja, etteivät ne tule läpi asti ovesta. Jos ovissasi on valmiina läpireiät, käytä tylppäpäisiä pitempiä ruuveja ja lukitse ne paikalleen taustapuolelta muttereilla.

 

Sellaista askartelua tällä viikolla.

 

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki