Muodikas kuivakukkakimppu ei vettä kaipaa

Keräsin pihalta syksyisen kimpun, joka ei tarvitse vettä kestääkseen, vaan oksat kuivuvat nätiksi sellaisenaan.

Niin kauniita kuin leikkokukkakimput ovatkin, ärsyttää minua välillä maljakossa olevan veden nopea sameneminen ja koko asetelman muuttuminen siten törkyisen näköiseksi. Tämä ei tietysti haittaa, mikäli maljakko on läpinäkymätön, mutta kauneimmat maljakkoni eivät sitä ole. Niinpä sitten yritän parin päivän välein vaihtaa maljakkoon uutta vettä ja pitää kukat paitsi hengissä pitempään niin myös maljakon siistin näköisenä. Arkena työkiireet tahtovat kuitenkin viedä ylimääräisen vapaa-ajan ja siksi keräsin maljakkoon vaihteeksi kimpun, joka ei vaadi vettä ollenkaan.

Erilaiset heinät, pihjalanoksat, syyshortensiat ja muut samankaltaiset kukat ja oksat säilyvät melko hyvin maljakossa ilman vettäkin. Toki kauheasti maljakkoa ei kannata liikutella, ellei halua siivota pöydältä ylimääräistä röhnää tämän tästä. Lisäsin tähän kimppuun syyshortensian, heinien ja pihlajanoksien lisäksi myös jo valmiiksi kuivia eukalyptuksen oksia sekä muutaman kuivanneen kukan mieheni 50-vuotisjuhlan kukkakimpusta.

Pihjajan sekä monen muun tutun lehtipuun oksia (koivu, vaahtera, tammi, pyökkiä, puksipuu, kamelia ja esim. alppiruusu) voidaan säilöä myös glyserolikäsittelyllä, jolloin ne näyttävät tuoreelta maljakossa jopa vuosia.

Apteekissa myytävästä glyserolista sekoitetaan seos, jossa on 1/3 glyserolia ja 2/3 kiehuvaa vettä. Anna liuoksen jäähtyä haaleaksi ja poista sillä aikaa oksien alimmat lehdet ja viillä niihin veitsellä vinosti pitkä imupinta. Laita glyserolivesiliuosta noin 8-10 cm maljakon pohjalle ja asettele oksat maljakkoon. Anna liuoksen imeytyä oksiin noin viikon ajan ja tarkkaile, ettei neste haihdu kokonaan. Mitä kovemmat ja paksummat lehdet, sitä kauemmin oksien on oltava liuoksessa. Tarkista oksat säännöllisesti. Mukavaa alkanutta lokakuuta kaikille!

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki