Mökkeilyä nykyajan viikingin tapaan

Tämä viihtyisä mökki on ranskalaisen Freaks -arkkitehtitoimiston työnäyte. Mökki sijaitsee Ranskan länsirannikolla Cotentin niemimaalla, jonne viikingit rantautuivat 800-luvulla.

Alunperin betoninen kalastuskontti on seissut kalliolla jo 50-luvulta lähtien ja Freaks-toimiston tehtävänä oli antaa sille uusi elämä. Mökin mitat ovat juuri samat (3 x 4 metriä) kuin historiassa tunnetun luontokirjailijan ja filosofin Henry David Thoreau’n mökillä oli. Thoreau eli 1800-luvulla ja häntä pidetään ekologisen ajattelun perustajana ja 1900-luvun anarkismin edelläkävijänä.

 

Ranskan tiukkojen rannikkoalueen rakentamissäännösten takia vanhan kalastuskontin ulkomittoja ei saanut muuttaa.

 

Freaks-arkkitehdit muuttivat kontin kattoa ja verhoilivat rakennuksen ulkosivun eristystarkoituksessa galvanoiduilla metallilevyillä.

 

Mökkiin lisättiin myös kaksi isoa liukuikkunaa, jotka avaavat näkymän merelle.

 

Sisätila koostuu avoimesta oleskelutilasta ja keittiöstä. Keittiön taakse sijoittuu pieni avoin suihkunurkkaus, jonka vastapäätä jää erillinen vessa. Vessan edestä vievät tikkaat ylös makuuparvelle.

 

Sisätila on kauttaaltaan valkoinen. Piristävä yksityiskohta on keittiön ja suihkunurkkauksen kaakeleiden keltainen sauma. Kuvassa vasemmalla on seinälle ripustettuina kasattavat Soley-nojatuolit, suunnittelija islantilainen arkkitehti Vladimar Hadarson.

 

Oleskelutila koostuu sohvasta ja pöydästä. Seinällä on kätevä tilaa säästävä hylly kirjoja varten.

 

Yksinkertainen betoninen grilli mökin ulko-oven lähellä.

 

Keittiön seinälle ripustetut Soley-tuolit voi kauniilla säällä tuoda kalliolle ruokapöydän tuoleiksi.