Modigliania pakkaspäivään

Pureva pakkanen ja hyytävä viima sanelivat viikonlopun ohjelman ja päädyin viimein Ateneumiin katsastamaan viime vuoden lokakuussa avautuneen Amedeo Modiglianin retrospektiivisen näyttelyn.

 

Vain yhden näyttelyn eläessään pitänyt ja nuorena kuollut, italialainen Amedeo Modigliani (1884-1920) on yksi maailman kalleimpia taiteilijoita. Hänen kuuluisuutensa perustuu pitkälti ranskalaisen vuosisadan vaihteen boheemielämän romantisointiin, mutta hänen kiehtovat henkilökuvaukset sekä sensuellit alastonkuvat tuovat esiin kansainvälisen ja sivistyneen taiteilijan. Modigliani eli lyhyen ja sairaanloisen elämän kuollen köyhänä. Lukuisten naisystävien vaikutus hänen elämäänsä ja taiteeseen oli kuitenkin merkittävä. Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut taidemaalari ja kuvanveistäjä on nykyään yksi modernin taiteen kiinnostavimmista taiteilijoista.

Lyhyestä elämästään huolimatta Amedeo Modigliani ehti maalata nelisensataa taulua ja työstää lukuisia veistoksia. Modiglianin tyyli on hyvin tunnistettavaa: muotokuvissa toistuvat mantelinmuotoiset silmät sekä pitkät, kaarevat kaulat ja kädet. Nämä näyttelyssä esillä olevat maalaukset olivatkin mielestäni sen parasta antia – veistosten ja lyijykynäluonnosten jäädessä jotenkin taustalle.

 

Museokauppojen suurena fanina, kiersin Ateneumin pienen museokaupan pieteetillä ja sen tarjonta lunastikin odotukset. Hankin kaupasta Modiglianin maalauksia esittelevän seinäkalenterin ja leikkasin siitä irti puhuttelevimpien teosten kuvat. Nämä kuvat teippasin suoraan seinälle, ilman kehyksiä ja ihastelen niitä nyt seinällä hetken.

 

Yläkerran Modigliani Cafessa voi nauttia taiteilijaelämästä historiallisen Pariisin hengessä! Café Modigliani on toteutettu Hotel Kämpin ja Ateneumin yhteistyönä ja ajan patina on aitoa: kahvila on sisustettu Hotel Kämpin vanhoilla huonekaluilla. Kahvila on kunnianosoitus Montparnassella asuneelle taiteilijalle ja 1900-luvun alun Pariisille.

 

Ateneum on saanut myös uuden ravintoloitsijan ja sitä myötä uuden ilmeen. Lounastimme uudessa Ateneum Bistrossa maittavan salaatti/keittolounaan, joten jos pelkkä hengenravinto ei riitä, suositus myös ravintolalle.

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki