Modernia elämää HAMissa

Helsingin kaupungin taidemuseo eli HAM on yhteistyössä Alvar Aalto -museon, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon sekä Suomen valokuvataiteen museon kanssa tuottanut Modernia elämää! näyttelyn, joka nostaa esiin suomalaisen arkkitehtuurin menestystarinoita Eliel Saarisen toteutumattomasta pilvenpiirtäjästä Viljo Revellin suunnittelemaan Toronton kaupungintaloon.

 

Vuosien 1917–68 aikana Suomi kasvoi nopeasti maatalousvaltaisesta ja köyhästä maasta moderniksi, kaupungistuvaksi ja kansainvälistyväksi hyvinvointivaltioksi. Kuvataide, muotoilu ja arkkitehtuuri etsivät uusia ilmaisutapoja ja nuori kansakunta kohotti mainettaan ja itsetuntoaan maailmannäyttelyissä ja kansainvälisissä kilpailuissa. Suomen menestystarina rakennettiin paljolti aineettomien vahvuuksien, luonnon ja luovien yksilöiden varaan.  Vuonna 1967 Timo Sarpaneva suunnitteli Montrealin maailmannäyttelyyn Suomen osastosta tilataiteellisen kokonaisuuden, jota hallitsi viisi suurta reliefiä. Teokset materiaaleineen symboloivat Suomen vientiteollisuutta ja luontoa. Näyttelyssä näistä reliefeistä on esillä kaksi.

 

Näyttely tuo esille modernismin vahvan tulevaisuuden uskon sekä innostuksen tieteen ja teknologian kehitykseen. Modernit arkkitehdit suunnittelivat kaupunkeja ja asuntoja ihanteinaan elämänlaadun parantaminen, tehokkuus ja tarkoituksenmukaisuus. Muotoilijat loivat niin kaunista arkea kuin taide-esineiden loistoakin. 

 

Sotien jälkeen 400 000 suomalaista oli vailla kotia. Uusia asuntoja oli saatava nopeasti ja edullisesti. Ratkaisuna olivat tyyppitalot, joiden arkkitehtipiirustukset olivat kaikkien käytettävissä. Suomeen nousi satojatuhansia omakotitaloja, joita kutsuttiin rintamamiestaloiksi. Ne pystytettiin yleensä omatoimisesti talkoovoimin. Näyttelyssä on esillä vanerisia rintamamiestalojen pienoismalleja, joita pääset itse kokoamaan ja purkamaan. 

 

Modernia elämää! näyttelyssä on esillä yli 300 teosta ja teoskokonaisuutta 50 tekijältä. Mukana ovat mm. Alvar ja Aino Aalto, Wäinö Aaltonen, Emmi Fock, Kaj Franck, Eila Hiltunen, Anitra Lucander, Toini Muona, Vuokko Nurmesniemi, Matti Pietinen, Otso Pietinen, Laila Pullinen, Unto Pusa, Viljo Revell, Aarno Ruusuvuori, Eliel Saarinen, Kyllikki Salmenhaara, Timo Sarpaneva, Vilho Setälä, Ilmari Tapiovaara, Sam Vanni ja Tapio Wirkkala.

 

Lisätietoja näyttelystä löydät täältä!

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki