Mittasuhteilla leikittelevä kolmen sukupolven talo

Leikkikarhu bearbrick tai tarkemmin be@rbrick on japanilainen kulttilelu. Juuri kyseinen karhu oli Thaimaan Cha-Am Beachilla sijaitsevan kolmikerroksisen omakotitalon sisustussuunnittelun lähtökohtana. 380 neliöisen talon omistaja on perhe, johon kuuluu noin kolmikymppinen veli ja hänen nuorempi sisarensa. Sisarusten aikomus oli taloa ostaessaan tehdä siitä toinen koti itselleen ja vanhemmilleen. Heidän lisäksi talossa asuvat veljen vaimo ja heidän kaksi pientä lastaan – yhteensä kolme sukupolvea.

 

Suoraan rakennuttajalta ostetun talon sisätilaratkaisut eivät miellyttäneet sisaruksia ja apuun palkattiin arkkitehtitoimisto Onion. Kyseessä on Bangkokissa sijaitseva arkkitehtuuri- sekä suunnittelutoimisto, jossa työskentelee kaksi nuorta arkkitehtia – Arisara Chaktranon ja Siriyot Chaiamnuay.

 

Sisarukset ovat bearbrick leikkikarhujen keräilijöitä. Talon sisustuksen lähtökohta sekä keskeinen elementti on iso seinänkokoinen lasivitriini, jossa on esillä 17 bearbrick karhua. Kyseinen vitriini sijaitsee talon ensimmäisessä kerroksessa ruokailuhuoneessa ja toimii taloon tullessa katseenvangitsijana. Monitasoinen vitriini on sisältä verhoiltu vaalealla tammella. Koriste-elementteinä on vitriinissä vielä ylhäältä kapenevat tikkaat.

 

Koko kolmikerroksisen talon, jonka nimi on Bear House, sisältö onkin suurempi versio Bearbrick karhujen vitriinistä. Suunnittelun punainen lanka on kiinteä kalusto sekä korostetusti "isot" huonekalut. Ne on teetetty mittatilaustyönä ja niiden tarkoitus on saada asukkaat tuntemaan itsensä todellisesta pienemmiksi. Talossa esiintyy neljässä eri mittakaavassa ovenkahvoja – lapsen kädelle ne ovat osittain liian isoja ja aikuiselle taas liian pieniä. Interiöörissä tapaa myös bearbrick vitriinistä tuttua tikas-motiivia. "King-size" muodossa esintyvät tikkaat esimerkiksi siskon huoneessa, jossa ne vievät parvisänkyyn. Kaikki seinämaalaukset talossa on toteuttanut nuori thaimaalainen taiteilija, joka on tunnettu nimellä MMFK ja P7. Animahahmoja muistuttavat kuviot on suunniteltu juuri tätä taloa varten.