Mistä tehdä vintage- ja designlöytöjä edullisesti

Olen ystävieni keskuudessa tunnettu siitä, ettei meillä ole kovin montaa uutena ostettua kalustetta. Toki sängyt ja sohvat ovat hankittu uutena, mutta suurin osa muista kalusteista on hankittu pikkuhiljaa käytettyinä. Olen hyvän muotoilun ystävä ja pidän erityisesti 20–60-luvun muotoilusta, sekä sen aikaisista muotoilun suurista designklassikoista.

 

Koska kukkaroni, eikä myöskään todennäköisesti parisuhteeni, kestäisi aina näiden kalusteiden uusina hankkimista, päädyn usein metsästämään etsimääni kappaletta käytettynä. Lisäksi koen alkuperäisten vintageversioiden olevan jollain tavalla sielukkaampia ja sympaattisempia, kuin vastaavien uudistuotantoversioiden. Ajan patina tuo kalusteeseen minulle kivaa lisäarvoa ja onneksi osaan myös itse kunnostaa pahimpia tapauksia.


 

No mistä näitä aarteita sitten kannattaa lähteä etsimään? Itse teen hankintoja, niin tori.fi:stä, huuto.netistä, Facebook-kirppiksiltä kuin myös netin huutokauppakamareista esim. Bukowskis Market sekä kierrätyskeskuksista ja erityisesti kesäisin myös maakuntien kirpputoreilta.

Jos koitat onneasi netin kauppapaikoilla, kuten tori.fissä tai Facebook-kirppiksillä, olisi tärkeää käydä myytävät tuotteet läpi tarpeeksi usein. Tässä kohtaa, kun nopeat tuppaavat syövän hitaat ja usein oikein haluttu esine tai kaluste menee jopa minuuteissa. Tori.fissä tai huuto.netissä voit asettaa myös hakuvahteja, jotka puolestasi tarkkailevat myytäviä tuotteita, mutta näiden kanssa myöhästyy kyllä usein. Joku kun vain ehtii toimimaan aina ennen, kun olet itse ilmoituksen sähköpostiisi saanut.

 

Parhaat löydöt olen muuten tehnyt käyttämällä hakusanana jotain ihan muuta, kuin suoraan kalusteen tai suunnittelijan nimeä. Kaikki kun eivät tiedä myymästään kalusteesta välttämättä mitään, nimestä tai suunnittelijasta puhumattakaan ja tällöin saattaa itselle käydä todella hyvä mäihä. Ylempänä kuvassa olevan Carl Gustav Hiort Af Ornäsin sohvan olen mm. ostanut tori.fistä 25 eurolla, kun huutokauppakamarit myyvät sohvaa sadoilla, jopa yli tuhannella eurolla.

 


Keittiön saarekkeen keittokirjatelineinä sekä laskutasona meillä toimivat Verner Pantonin Wire cubet, jotka huusin aikoinaan huuto.netistä ja tv-huoneen sohvapöytänä samasta paikasta ostettu Artekin musta linokantinen pöytä. Molemmat ostettu murto-osalla uuden hinnasta.

 


Ilmaiset löydöt ovat tietysti niitä parhaita The löytöjä ja niitäkin on vuosien mittaan kertynyt muutama. Kuvan 50-luvun tiikkinen senkki sekä kunnostusta vaativat safari-tuolit ovat paikallisesta kierrätyskeskuksesta. Hinta 0 euroa.

Samasta paikasta olen aikoinani kantanut ilmaiseksi kotiin myös yhden Artekin ruokapöydän, 50-luvun tiikkisen pyöreän pöydän sekä kasan Martelan Kilta-tuoleja.

Kaikki löydöt eivät aina tietenkään onnistu pikkurahalla ja välillä hankinta kirpaiseekin kukkaroa reilusti, vaikka kalustetta ei uutena hankkisikaan. Esimerkkinä jutun ylimmän kuva Harry Bertoian Diamond-tuoli, jonka huusin Bukowskis Marketista. Huutokauppakamareista huutaessa kannattaa muistaa, että huutohinnan päälle tulee vielä huutoproviisio, vasaramaksu ja mahdollinen kuljetus Suomeen.

 

Iloisia löytöjä kaikille!

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki