Meditatiivista saunomista

Suomalainen sauna merkitsee suomalaisille pitkälti samaa, kuin japanilainen puutarha japanilaisille. Molemmat rauhoittavat mieltä ja toimivat rentoutumispaikkana arjen hektisessä menossa. Saunajoogaakin monet ovat jo kokeilleet, mutta entäs mitäs sanotte saunasta, joka pitää sisällään japanilaisen puutarhan? Merikapteeni Samuel Söderblomin 1850-luvulla rakennuttama puinen kaupunkitalo Uudessakaupungissa, pitää sisällään tällaisen ihmeen.

 

Kun pitkän uran sisustussuunnittelijana tehnyt ja mm. Tikkurila Groupin suunnitteluosastolla työskennellyt Hannele Kuntsi-Aalto, yhdessä miehensä Putte Aallon kanssa, ostivat VR: ltä tämän talon 80- luvun lopussa, ei merikapteeni Samuel olisi varmasti osannut odottaa mitä tulemaan pitää.

Kolmen vuoden aikana Aallot remontoivat pieteetillä komean, yli 400m2 hirsitalon alakerran entistä komeampaan loistoonsa käyttäen remontissa vanhoja, perinteisiä materiaaleja sekä rakennustapoja. Yläkerran, aiemmin kylmänä ollut vintti otettiin samalla kertaa asuinkäyttöön ja sen ilmeen suunnitteluun kutsuttiin apuun raumalainen arkkitehti Markus Bernoull. Talon yläkerta poikkeaa täysin alakerran klassisesta tyylistä ja vintti kunnioittaakin ilmeellään pohjoismaista designia. Yläkertaan rakentuivat myös sauna ja pesutilat ja saunasta löytyykin yksi Hannelen hienoista oivalluksista – japanilainen puutarha.

 

Löylyhuoneen matalaan tilaan, vinon katon lappeiden ja parrujen alle, Hannele ideoi rentouttavien löylyjen pariksi mieltä hellivän interiöörin. Lauteiden ja kiukaan edestä erotettiin ylimääräisellä laattarivillä osa lattiaa, joka peitettiin hienolla hiekalla. Hiekkaan Hannele haravoi aaltoja imitoivia kuvioita ja tätä meditatiivista haravointia täytyykin harrastaa aina aika ajoin uudelleen, kun parruista putoavat vesipisarat kuvioivat hiekkaan omia jälkiään. Hiekkamereen asteltiin myös muutama meren pyöristävä ja kuvioima kivi kauniiksi asetelmaksi, jota ikkunasta tuleva valo vielä korostaa.

Pesuhuoneen askeettinen ilme jatkaa saunan tyyliä. Pesuaineita ja –tarvikkeita varten paksussa, vanhassa kattoparrussa roikkuu bambukori tupsuineen ja siinä kaikki. Ei mitään ylimääräistä.

Monella saattaa herätä kysymyksiä kohteen vesi- ja kosteuseristämisestä sekä kosteiden tilojen sijoittamisesta yläkertaan tai ylipäätään sisälle vanhaan hirsitaloon. Kohteessa huomioitiin nämä asiat kuitenkin erityisen huolellisesti, eikä ongelmia ole esiintynyt lähes kolmenkymmenen vuoden asumisen aikana ensimmäistäkään.

Mikäli haluat ihastella lisää tätä ja muita kauniita Uusikaupunkilaisia vanhoja taloja, on se mahdollista syyskuun alussa 5.-6.9 järjestettävässä Uudenkaupungin Vanhat Talot-tapahtumassa, jossa useat kymmenet vanhat talot avaavat ovensa ja pihansa vierailijoille.

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki