DIY: Lintuhäkkivalaisin

Ranskalaisen Mathieu Challièresin La Voliere kattovalaisin on esine, joka ei taatusti jätä ketään kylmäksi. Upea, käsintehty taideteos, jonka koristeena olevat linnut ovat valmistettu käsinvärjätyistä hanhen höyhenistä, kuvailee yksi. Mautonta kitschiä, sanoo toinen. Niin tai näin, keskustelua valaisin saa ainakin aikaan ja hyvä niin.

 

Inspiroituneena tästä hauskasta esineestä, päätin koittaa tehdä valaisimesta oman versioni ja lopputuloksena onkin melko helppo ja näyttävä valaisin.

 

Työhön tarvitset valaisinkehikon, lampunkannan, puutarhaverkkoa, rautalankaa, kullan tai kuparin väristä spraymaalia, haluamasi määrä koristelintuja sekä sivuleikkurit, jolla katkaista rautalankaa.  Valaisinkehikkona tässä on Ikean Nymo, jonka halkaisija on 60cm ja hinta 29.90€. Lampunkanta oli omasta takaa, mutta niitä myy mm. Ikea, Claes Ohlson ja sähköliikkeet.

 

Aloita työ leikkaamalla puutarhaverkosta hiukan valaisinkehikon ympyrän kaarta pitempi pala. Päätä tässä vaiheessa myös valaisimen lopullinen korkeus ja poista verkon korkeudesta ylimääräinen pala. Oma verkkoni oli 60cm korkeaa ja koska halusin valaisimesta noin 45 senttisen, leikkasin pois 15 cm. Aloita verkon kiinnitys yläkehikkoon kiertämällä rautalankaa verkonsilmän läpi kehikon kaareen. Kun koko verkon pituus on kiinnitetty kehikkoon, limitä verkkoa liitoskohdasta hieman ja kiinnitä myös pituussuuntainen sauma rautalangan avulla.  Tämän jälkeen kiinnitä alakehikko samalla lailla. Nyt valaisimen varjostin on valmis maalattavaksi.

 

Koska halusin kehikosta kiiltävän kullanvärisen, käytin maalina Mastonin Gold-maalia, luonnollisesti voit itse päättää maalisävyn. Koska käyttämäni puutarhaverkko oli muovipäällysteistä, kuivui maali sen pintaan melko hitaasti.  Tästä syystä puhdas metalliverkko toimisi työssä varmasti paremmin.

 

Kun maali on kuivunut kunnolla, on aika kiinnittää linnut. Lintujen löytäminen olikin työn hankalin osuus. Lopulta löysin niitä kotimaisesta kranssitarvikkeita myyvästä verkkokaupasta, googlaamalla hakusanaa koristelintu. Myöhemmin löysin värikkäämpiä lintuja myös Etsystä sekä Amazon.comista. Kiinnitä linnut joko suoraan kehikkoon rautalankaa apuna käyttäen, tai vaikka kehikon läpi viritettyyn puunoksaan. Itse kiinnitin linnut valaisimeen vasta siinä vaiheessa, kun se oli jo kiinnitetty kattoon. Polttimona käytin isoa pop-lamppua.

 

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki