Kunnostettu omakotitalo Melbournessa

Australialainen Nest Architects-arkkitehtitoimisto sai tehtäväkseen kunnostus- ja laajennussuunnitelman tekemisen keskikaupungissa sijaitsevaan 70-luvun omakotitaloon. Toimiston mukaan kyseessä on aikakaudelle tyypillinen pieni omakotitalo, jota voi kenties verrata suomalaiseen rintamamiestaloon.

 

Korjaussuunnitelman tekeminen voi osoittautua jopa haastavammaksi kuin uuden talon suunnittelu. Tosin onnistunut suunnitelma tekee korjatuista taloista usein myös mielenkiintoisempia verrattuna uusiin – niissä on säilynyt kerrostumia menneistä ajoista. Remonttia tehdessä tulee tehdä kompromissi säilyttämisen arvoisen vanhan ja uudella korjattavan välillä. Muuttamalla pohjaratkaisu avoimemmaksi ja viimeistelymateriaalien yhtenäistäminen eri huoneiden välillä saattaa antaa 40-50 vuotta vanhojen talojen kohdalla hyvän tuloksen.

 

Nest Architects suunnitteli kyseessä olevaan omakotitaloon sisäpihan puolelle laajennuksen, joka soveltuu hyvin olemassa olevaan taloon. Laajennuksen kiviseinä on ulkopuolelta visuaalisesti pehmennetty puuosilla, jotka kulkevat sekä ikkunoiden ylä- että alapuolella. Ikkunoiden alapuolella olevat puuosat toimivat myös istuinpaikkoina sisäpihalla.

 

Sisätilojen kunnostamisessa Nest Architects käytti ajattomia viimeistelymateriaaleja – puuta, valkoiseksi maalattua tiiltä, rappausta, valkoisia kaakeleita keittiössä sekä kylpyhuoneessa. Nämä yhdistettynä osittain sisään rakennettuun, juuri tähän sisätilaan teetettyyn kalustoon, luovat kodikkaan ja ajattoman tyylikkään sisätilan.