Kukkuu – asun puussa!

Puuhun rakennettuja taloja, englanniksi ”treehouse”, löytyy maailmalta monia. Yleensä kyseessä on yhteen tai sitten useampaan lähekkäin kasvavaan puuhun rakennetut näköalatasanteet tai muuten vapaa-ajanviettoon – esimerkiksi meditoimiseen tai lasten leikkiin tarkoitetut majat. Joissakin trooppisissa maissa kyseinen talomuoto voi toimia paikallisilla asukkailla tavallisena kotinakin – maanpinnasta korkeammalle rakennettu talo suojaa asukkaita sekä siellä olevaa varastoitua ruokaa villieläimiltä ynnä muilta tuholaisilta.

Suomessa villieläimiä ei löydy ja talot rakennetaan perinteisesti maanpinnalle. Onko puuhun rakennettu talo vain kaukaisten eksoottisten kehitysmaiden ilmiö? Ei suinkaan. Suomen naapurimaassa Ruotsissa Haradsissa, Lule-joen vieressä sijaitsee kuusi puuhun rakennettua pienrakennusta, jotka toimivat hotellihuoneina. Niiden lisäksi alueelta löytyy vielä kaksi puuhun rakennettua saunaa.

Kaikki nämä hotellihuoneet sijaitsevat Haradsin metsän puissa ja niiden suunnittelijat kuuluvat Skandinavian parhaimpiin tällä hetkellä toimiviin arkkitehteihin. Rakennusten puihin kiinnittämisessä on haluttu minimoida haitat ympäristölle. Hotellihuoneet sijaitsevat kaikki noin 4-6 metriä maanpinnasta ja niihin pääsee joko siltaa, portaita, liuku- tai sähköportaita pitkin. Huoneiden koko vaihtelee 15-30 neliön välillä, suurimmat tilat soveltuvat hyvin neljälle hengelle. Arkkitehtuurin lisäksi puuhotellihuoneissa uniikkia on myös sisustus – tekstiilit, valaisimet sekä enemmistö huonekaluista on suunniteltu juuri kyseistä hotellihuonetta varten. Jokaisesta huoneesta avautuu myös upea näkymä Lule-joelle.

Haradsin metsässä voi valita yösijan kuuden huoneen joukosta – The Bird’s nest, The Ufo, The Mirror cube, The Cabin, The blue cone, The dragonfly. Hinta on kaikissa lähes sama – kahdelle hengelle yö puuhotellissa maksaa noin 480 € ja yhdelle 360 € euroa. Ainoastaan The Dragonfly on kalliimpi, yö 2-4 hengelle maksaa siellä noin 785 €. Millaisen sinä näistä valitsisit? Lisätietoja hotellihuoneista löytyy www.treehotel.se