Kevään pihasuunnitelmia 

Siunaus on se, että meillä on neljä vuodenaikaa. Kun syksyllä ei jaksaisi millään kerätä edes vesiletkua varastoon, saati tyhjentää ruukkuja tai varastoida pihakalusteita, ei tarvita kuin yksi lämmin päivä keväällä ja ensimmäiset pihasuunnitelmat pyörivät jo päässä kiivaana.

Takapihan liuskekiviterassi valmistui viime kesänä ja talokin sai vihdoin yllensä uuden maalipinnan. Tänä kesänä olisi tarkoitus jatkaa takapihan projektia ja tehdä sen isommalle istutusalueelle hieman parannuksia. Takapiha sijaitsee pohjoisen puolella ja istutusalue jää melko varjoon, joten uusia istutuksia mietittäessä tulee kasvit valita sen mukaan. Ostaessamme kiinteistön kaupungilta lähes seitsemän vuotta sitten, oli kaupunki juuri istuttanut pihalle ulkoruukkuihin liian suuriksi käyneitä tuijia. Nämä, silloin itseni mittaiset puut, ovat seitsemässä vuodessa kasvaneet ison puun mittoihin ja ne alkavat olla jo liian suuria paikkaansa täyttäen koko istutusalueen. Ensimmäisessä kuvassa tuijat ovat olleet paikallaan kolme vuotta ja alemmassa kuvassa tilanne viime kesältä.

 

Tuon kokoisten puiden poisto saa istutusalueelle jo valtavan tyhjän tilan, joten jotain uutta kasvillisuutta tarvitaan. Ennestään penkissä kasvaa eri lajikkeita kuunliljoja, varjoyrttiä, muutama alppiruusu sekä atsalea ja erityisen kaunis ja herkkä kolmilehti sekä tarhavarjohiippa.

 

 

Pidän kovin japanilaisesta puutarhasta ja mieleni tekisi hankkia tuijien tilalle jotain sen henkistä. Japanin verivaahtera olisi yksi suosikeistani, mutta valitettavasti niin myös rusakoiden. Olen vuosien aikana ruokkinut niillä varmasti seutukunnan kaikki rusakot suojaamisesta huolimatta, joten jos tähän ei saada avustusta joltain luonnonsuojelujärjestöltä, täytynee vaihtaa suunnitelmaa. Tulisiko teille mieleen jokin vastaava, mutta ei niin rusakoiden ruokalistan ykkösenä olevaa kasvia? Sekään ei haittaa, että talvenkestoa löytyy, vaikka asummekin 1B-kasvuvyöhykkeellä.

 

 

Japanilaista henkeä löytyy pihalta jo ennestään kivilyhdyn ja ruukkuun istutettujen heinien muodossa. Istutin myös viime kesänä talon kylkeen tehtyyn istutuslaatikkoon muutaman bambun, saa nähdä miten selvisivät talvesta. Ainakaan lumivaipasta suojana ei ollut puutetta. Joko teillä syyhyävät sormet päästä pihalle puutarhatöihin?

 

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki