Kesälomavinkki Tukholmaan – Fotografiska

Mikäli suuntaat kesälomamatkallasi Tukholmaan, on vuonna 2010 avattu valokuvataiteen museo – Fotografiska, yksi ehdottomasti käymisen arvoisista paikoista.

 

Kun veljekset Jan ja Per Broman avasivat Fotografiska-taidehallin vanhassa tullihallissa Tukholman Södermalmilla kuusi vuotta sitten, kyti monen mielessä epäilys museon kannattavuudesta. Tarve valokuvataiteen keskukselle oli kuitenkin ilmeisen suuri, sillä tätä nykyä Fotografiskassa vierailee vuosittain noin 500 000 ihmistä.

 

Museo sijaitsee Stora Tullhusetin tiloissa Stadsgårdenissa osoitteessa Stadsgårdshamnen 22, aivan Viking Linen laivaterminaalin vieressä. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Ferdinand Boberg vuonna 1905, ja se muutettiin museokäyttöön vuosina 2008–2010. Museon 5 500 neliömetrin kokonaispinta-alasta on näyttelytilaa 2 500 neliömetriä.

 

Fotografiska esittelee 15–20 erityyppistä valokuvanäyttelyä vuodessa. Tällä hetkellä esillä on mm. englantilaisen valokuvaaja Nick Brandtin vaikuttava Inherit the dust, Bettina Rheimsin I’ll Be Your Mirror sekä Emma Svenssonin Ikoner – an exhibition about the right to exist-näyttely, jonka kaikilla malleilla on downin oireyhtymä.

 

Näyttelyiden ohella Fotografiskassa järjestetään suureen suosioon noussutta livekonserttiohjelmaa sekä valokuvauskursseja. Yläkerrassa sijaitsee tasokas kahvila sekä ravintola, jota vetää Strömsöstäkin tuttu, tv-kokki Paul Svensson. Ravintolan valtavista ikkunoista voi ihastella merellistä Tukholmaa.

 

Fotografiskan museokauppa on myös monipuolinen ja sieltä löytääkin valokuvajulisteiden lisäksi sisustajakin mieleistä ostettavaa. Kuvassa kirjoittajan matkamuisto – kuparinen mobile, jossa on kiinnitettynä näyttelyiden töistä tehtyjä kortteja.

 

-tuija-

 

Ikoneja-näyttelyn teokset ovat esillä Fotografiskassa 21.3.−5.6.2016

Tästä Fotogafiskan kotisivuille!

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki