Jugendtalon värikäs idylli

Enemmistö kodeista, joissa vierailen sisustustoimittajana, ovat neutraalinsävyisiä. Sitä hauskempaa on törmätä kotiin, jossa värien kanssa ei ole säästelty. Kyseessä on Tallinnassa historiallisessa jugendtalossa sijaitseva asunto. Talon rakennusvuosi on 1911 ja siellä asuu sisustustoimittajan kolmihenkinen perhe – äiti, isä sekä perheen pieni tyttö.

Perhettä viehättivät isot ikkunat ja reilu huonekorkeus heidän löytäessään asunnon vuosia sitten. Vaikka tilaa hallitsivat silloin ruskeat sävyt ja eteinen sekä työhuone olivat suoraan järkyttävät, tajusi perhe heti tulevaisuuden kodin potentiaalin sekä hyvän auran.

Asunnossa on kolme huonetta – olohuone, vanhempien makuuhuone sekä työhuone, joka joskus muuttuu ilmeisesti lastenhuoneeksi. Asunnon suunnittelussa oli perheen apuna tuttu arkkitehti Peeter Tambu. Remontin yhteydessä muutettiin asunnon pohjaratkaisua. Arkkitehdin vision mukaan tuli kaikkien seinissä kiinni olevien tapettien, ovien, ikkunoiden, uunin sekä keittiön puoleisessa seinässä kulkevan puupaneloinnin vastata mahdollisimman hyvin aikakautta historiallista taloa huomioiden. Sen sijaan asunnon irtonaiset elementit kuten huonekalut sekä valaisimet saivat olla moderneja.

Perhe ei olisi itse uskaltanut valita kotiinsa niin vahvoja värisävyjä. Onneksi arkkitehti kannusti perhettä käyttämään rohkeasti värejä tilassa ja nyt ovat asukkaat valintaan kaikinpuolin tyytyväisiä. Kodin eteinen on esimerkiksi maalattu lilaksi. Työhuoneen seinät ovat turkoosinisiä ja keittiö raikkaasti lehdenvihreä. Kaikki kodin tapetit ovat peräisin ruotsalaisen valmistajan Sandbergsin mallistosta.

Sisäänpääsy asuntoon käy peiliovien kautta, joissa on värikkäät tiffanylasi-ikkunat. Eteisen seinät on maalattu lilan sävyisiksi.


Olohuoneen seinät on maalattu osittain tummanharmaiksi ja osittain on seinissä samansävyinen tapetti. Uunin ilme seuraa talon rakennusvuotta  kun taas huonekalut sekä valaisimet ovat moderneja.

Työhuoneen turkoosinsävyisestä seinästä piirtyy hienosti ulos upea valkoinen kaakeliuuni

Keittiökalusto on puusepallä teetetty. Seinällä ovat Ikean Grundtal hyllyt. Kaasuliesi on Smegiltä ja tapetti Sandgergin Villa Harmonica mallistosta.