Joulukukkia osa 2. – kokedama

Viikko sitten alkanut kukka-askartelu sai jatkoa, kun pyöräytin ruokailunurkkaukseen muutaman kokedaman.

 

Kokedama on japanilainen sammalpallon sisään istutettu kasvi, joka sidotaan metallilangalla tai narulla tiiviiksi nyytiksi. Kokedaman valmistamiseen tarvitset vain muutamia kasveja, sammalta sekä juuttinarua tai metallilankaa.  Lisäksi jouluisen kokedaman voi koristella haluamillaan koristeilla, esim. kanelitankonipulla. Jos sammalta ei ole saatavilla omasta tai ystävän metsästä, sitä myyvät myös monet kukkakaupat. Muistathan, ettei sen kerääminen luonnosta ilman lupaa, kuulu jokamiehenoikeuksiin.

 

Alkuperäisessä ideassa kukka istutetaan mullasta ja savesta valmistetun tiiviin pallon sisään, joka jälkeen pallo peitetään sammaleella. Sammal sidotaan tiukasti pallon ympärille käyttäen apuna joko juuttinarua tai metallilankaa. Näin toimien kukan juuret kasvavat hiljalleen kiinni sammaleeseen. Suihkuttele kokedamaa päivittäin ja kastele upottamalla veteen noin kerran viikossa, kasvista ja paikasta riippuen. Rahkasammal pidättää hyvin vettä, jolloin kasvilla on loistava vesivarasto. 

 

Itse istutin sammalpalloihin lähinnä joulukukkia, joten en lisännyt mullan joukkoon savea ollenkaan. Hyasintin sipulista riittää kyllä vettä ja ravinteita kukalle sen aikaa kun se kukkii. Kokedamien lisäksi istutin kahteen lasipalloon muutaman lankaköynnöksen. Lisäsin myös lasipalloihin hiukan sammalta peittämään juuripaakkua sekä jouluisen ilmeen saavuttamiseksi.

 

 

Enää vajaa kaksi viikkoa jouluun!

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki