Joulukoristeita luonnosta

Oman kodin sisustuksen valmistelu talveen alkaa yleensä marraskuussa valomäärän painuessa minimiin, mutta myös varsinaisen joulukoristelun aloitan hyvissä ajoin ennen aattoa. Ensimmäiset valot ilmaantuvatkin ikkunoihin jo heti ensimmäisenä adventtina. Varsinaisia jouluverhoja meillä ei ole, mutta koska olemme kokonaan ilman verhoja suurimman osan vuotta, joulukuun alussa ripustan verhot ikkunaan. Tekstiilejä päivitän vaihtamalla osan matoista tummemman sävyisiin ja kaapeissa lymyävät lampaantaljat siirtyvät esiin nojatuoleille ja sohvalle. Kun ulkona on pimeää ja kylmää, kaipaan kotona ympärilleni lämpöä ja kotoisuutta.

En ole koskaan oikein innostunut kirjavista, muovisista joulupalloista, värillisistä valoista enkä edes niin tontuista tai pukeista, vaan pidän luonnollisista ja maltillisista koristeista. Luonto on täynnä toinen toistaan mahtavampia koristemateriaaleja ja niitä käytänkin paljon. Lehtikuusenoksat, kuusenkävyt, havut, sammaleet ja erilaiset kelottuneet puunpalat ovat luonnollisuudessaan kauniit.

Kävyt ovat erityisen kauniita kukka- ja jouluasetelmissa. Keräsin viime vuonna pussillisen isoja kuusenkäpyjä ja jotta saisin ne aukeamaan kauniisti, kuivattelin niitä takan edessä. Muutamassa vuorokaudessa kävyt aukesivatkin upeasti, joskin ihmettelin myös hetken, mitä ihmeen mustia kuoriasia meillä juoksi pitkin salin lattiaa. Käpyjen sisään talvehtimaan menneet kuoriaiset heräsivät myös lämmöstä ja kaivautuivat esiin auenneiden käpysuomujen suojista. Yyh, täksi vuodeksi säästin nuo valmiiksi ötökkävapaat versiot!

Kirjasto sai koristeekseen leikkokukan tavoin maljakkoon asetellun pikkujoulukuusen, josta karsin alaoksat pois. Maljakossa oleva kuusi voisi sopia vaikka kokonaan joulukuusen tilalle, jos asunnon neliöt eivät isoa kuusta salli tai se koetaan muuten hankalaksi. Pienestäkin oksasta saa kuusen tuoksua kotiin jo kivasti ja neulasiakin taitaa irrota vähemmän. Toinen oiva vaihtoehto isolle kuuselle voisi olla, nyt niin trendikäs, huonekuusi. Omani poimin kaupasta viikonloppuna ja laitoin sen esille sellaisenaan kietaisemalla vain tylsän muovisen ruukun ympärille ruskean paperipussin sekä koristenauhaa. Tähänhän voisi lisätä koristeitakin lähempänä aattoa.

Tuoksut kuuluvat olennaisena osana jouluumme. Erityisesti hyasintin tuoksu on itselleni se oikea joulun tuoksu, unohtamatta tietenkään piparkakkujen ja muiden jouluherkkujen makeita aromeita. Yleensä teen kaikki joulun kukka-asetelmat itse ja näin aion toimia tänäkin vuonna. Näin alkuun, tuoksua tuomaan, ostin muutaman valkoisen irtohyasintin, pesin juuresta mullat pois ja pistin ne esille kauniisiin laseihin. Hyasinttihan ei tarvitse multaa, koska ravinto on sipulissa, mutta vettä pitää muistaa silloin tällöin lorauttaa lasiin, jotta kukinto aukeaa. Liika vesi saa kuitenkin varren kasvamaan pituutta huimasti, joten sitä pitää annostella maltilla.

Nyt kaikki keräämään lenkkipolun varrelta materiaalia ja somistamaan kotiin luonnollista joulua!

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki