Itämaista ripausta kotiin

Kööpenhaminan trendeistä kertovassa jutussa kerroin kelim-kuosin olevan yksi tämän hetken kuumimmista sisustustrendeistä. Käsinsolmitut beni ouarain-tyyppiset, vaaleat berberimatot ovat olleet jo hyvän tovin näkyvässä roolissa sisustuksissa, mutta nyt myös värikkäät ja kuvioaiheiltaan geometriset kelim-matot ovat päässeet sisustajien suosioon.

 

Kelim on itämainen, kudottu villamatto, jota Aasian paimentolaiskansat käyttivät alun perin mattoina teltoissaan suojaamaan kylmältä ja estämään kosteutta. Nykyään kelim-matot ovat löytäneet tiensä myös länsimaisiin koteihin ja matot sopivatkin hyvin moneen eri käyttötarkoitukseen.

Kelim-mattojen kudontatekniikka on hyvin tunnistettavaa, koska villakude ei kulje koko maton leveydellä, vaan se kääntyy aina kun väri vaihtuu. Tämä kudontatapa muodostaa kelim-matoille tyypillisen askeltavan ja diagonaalisen kuvion.

 

Huoneeseen saa ripauksen itämaisen tunnelman ripustamalla maton vaikka seinälle tai pienemmässä mittakaavassa heittämällä sohvalle pari kelim-kuosista tyynyä. Hyvä valikoima perinteisiä kelim-tyynyjä löytyy esimerkiksi Trendcarpetilta ja Etsystä. Modernimmalla muotokielellä ja värityksellä leikkiviä kelim-henkisiä tyynyjä löytyy mm. Ferm livingiltä.

 

Muita käyttökohteita matolle, lattian ohella, voivat olla sängynpäällinen, sohva ja mikseipä kotiin voisi mahtua myös vanhasta kelim-matosta tehty rahi. Kuvan rahi on kooltaan 47x100cm ja sen hinta Carpetvistassa on 490€. Samasta paikasta löytyy myös kattava valikoima erikokoisia ja värisiä kelim-mattoja.

 

 

Linkkejä:

Trendcarpet

Etsy

Ferm Living

CarpetVista

 

-tuija-

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki