Elä isosti pienessä tilassa!

Pienten asuntojen kysyntä suurissa kaupungeissa ympäri maailman on jatkuvassa nousussa. Pienessä kämpässä asuminen on ympäristöystävällinen ja hyvä sijoitus – ensisijaisesti pääkaupungeissa on pienen asunnon suhteellinen neliöhinta korkeampi ja pienet asunnot menevät myös hyvin kaupaksi.

Rakennuttajat Suomessa sekä ulkomailla tietävät, että pienen asunnon kohdalla vähäisten neliöiden järkikäyttö korostuu. Rakennuttajat tarjoavatkin nykyään tyhjän asunnon sijasta "valmiiksi suunniteltuja“ pienasuntoja, josta löytyy kiintokalusteratkaisut ynnä muut älykkäät tekniset mahdollisuudet.

 

Hyvän esimerkin pienen asunnon älykkäästä suunnittelusta tarjoaa ympäristöystävällistä elämäntapaa suosivan Graham Hillin asunto New Yorkin Manhattanilla

 

39 m2 asuntoon on saatu hyvin mahtumaan parivuode,

 

kaksi vierasvuodepaikkaa,

 

kotitoimisto ja  riittävästi säilytystilaa,

 

iso ruokapöytä 10-hengelle,

 

projektori olohuoneessa elokuvien katseluun,

 

keittiö

 

sekä suihkuhuone että WC.

 

Kaikki mainitut huonekalut eivät ole toki asunnossa koko ajan esillä vaan ne piiloutuvat seiniin ja ovat helposti kasattavissa. Ensisilmäyksellä asunto vaikuttaa pelkästään sohvalla varustetulta tilavalta olohuoneelta.

 

Grahamin "älyasunnon“ projekti alkoi siitä, kun hän osti vuonna 2009 New Yorkiin kaksi pientä kämppää. Hän järjesti yhdessä Mutopo -markkinointiyrityksen kanssa arkkitehtuurikilpailun tilaratkaisun löytämiseksi ostamaansa pienasuntoon. Osallistujia oli ympäri maailmaa ja niiden määrä (300) yllätti järjestäjätkin. Arkkitehtuurikilpailun voittivat romanialaiset arkkitehtiopiskelijat Catalin Sandu and Adrian Iancu, joiden keksimiä ratkaisuja Graham asunnossaan käytti. Kyseiset ratkaisut vaikuttivat niin hyviltä, että Graham päätti perustaa yrityksen LifeEdited, joka kehittelee sekä myy pieniin asuntoihin soveltuvia teknisiä ratkaisuja. LifeEdited myös konsultoi arkkitehtejä sekä rakennuttajia.

 

Katso myös video Grahamin 39m2 asunnon tilavuudesta.