Dynaaminen talo äidille

Arkkitehtuurin opiskelija Caspar Schols rakensi Hollantiin vanhempiensa tontille dynaamisen puutarhamökin. Rakennus sijaitsee Eindhovenin kaupungissa ja Caspar suunnitteli sen äitinsä toiveiden mukaisesti.

Pojan mukaan hänen äitinsä on erilainen ja epätavanomainen ihminen, joka rakastaa aitoutta ja kaiken uuden kokeilua. Äidin toiveena oli puutarhamökki, joka muuttuisi erilaisten sää-, tunnelma- ja tapahtumatilanteiden mukaan. Tässä muutamat äidin listaamat toiveet: mukava paikka kirjan kirjoittamiseen, vieraiden vastaanottamiseksi, juhlien ja illallisten järjestämiseksi, vieraiden yöpymispaikka, paikka kokea luonnon välitön läheisyys, teatteri ja esiintymislava lapsenlapsille, paikka nukkua tähtien alla, paikka meditoinnille ja filosofioinnille, leikkimökki jne. Lisäksi puutarhamökin hinnan tuli pysyä 20 000 euron rajoissa ja koko 25 neliössä. Sen kokoisia ja pienempiä rakennuksia voi Hollannissa pystyttää ilman rakennuslupaa.

 

Casparin suunnittelema ja rakentama puutarhamökki vastaa kaikkiin näihin toiveisiin. Pienimmässä muodossaan mökin mitat ovat 4 x 6 metriä, jolloin rakennuksen molempien päätyseinien eteen jää avoterassi.

 

Talo on pääosin rakennettu lännendouglaskuusesta, joka on kauniin punertava ja yksi arvostetuimmista rakennuspuista.

 

Erilaisista käyttötarkoituksista riippuen voi rakennuksen 6 metrin pituista sivua pidentää lähes 12 metriin asti. Talon leveys pysyy koko ajan samana.

 

Puutarhamökin seinä- ja kattoelementit kulkevat lattialla olevia kiskoja pitkin haluttuun paikkaan.

 

Lautaverhoiltujen runkoelementtien lisäksi mökki sisältää myös lasilla verhoiltuja runkoelementtejä. Lasiverhoillut elementit työntyvät tarpeen mukaan lautaverhoiltujen elementtien sisään.

 

Luonnoksessa näkyy neljä pääasentoa, johon talon runkoelementit voi siirtää.

 

Vaihtoehto 1: Pienimmässä muodossaan taloa voi käyttää, kun sataa, on viileää ja tuulista. Mökki on silloin pieni kodikas pesä, jossa takkatulen loimussa voi filosofioida tai kirjoittaa, kertoa tarinoita tai pelata.

 

Vaihtoehto 2: Talon suljetut lautaverhoillut osat on siirretty kulmiin ja keskelle jää lasilla katettu terassi. Tämä toimii hyvin selkeällä ja viileällä säällä. Lasipinta mahdollistaa auringonpaisteen nauttimisen tuulelta suojassa.

 

Vaihtoehto 3: Sellaisenaan mökki soveltuu esimerkiksi illallisen järjestämiseen 25–30 hengelle sään ollessa huono. Talon keskelle sijoittuu iso ruokapöytä, joka jää koko ulottuvuudessaan suojelevan katon alle.

 

Vaihtoehto 4: Talon keskelle muodostuu avonainen terassi, joka mahdollistaa välittömän luontokokemuksen. Terassi toimii silloin myös esiintymislavana. Käytetään hyvällä säällä.

 

Talon varusteisiin kuuluu pieni, mutta tehokas norjalainen puulämmitteinen uuni, joka sijoittuu rakennuksen keskelle.

 

Se toimii tarvittaessa tehokkaana lämmittäjänä, mutta myös kivana tunnelmanluojana.

 

Talon keskiosan lattiarakenteista avautuu sänky.

 

Siinä nukkuja voi katsella selkeänä yönä tähtitaivasta.

 

Talon molemmissa päädyissä on ovet.

 


Suurimman osan taloelementeistä Caspar rakensi äitinsä autotallissa. Aikaa siihen meni noin 4 kuukautta.

 


Sukulaisten ja kavereiden avustuksella pystytettiin puutarhamökki tontille noin kahdessa viikossa, minkä jälkeen Caspar käytti talon viimeistelyyn vielä
kaksi kuukautta.

 

Iltahämärän tunnelmavalaistuksessa talo on mainio illallis- ja juhlatapahtumapaikka.

Talon esittelyvideo löytyy täältä.