Cube House – kuutiomainen koti

Ukrainalainen designtoimisto Yakusha Design, jonka perustaja ja omistaja on Victoriya Yakusha, suunnitteli Kiovan lähelle Cube House-nimisen omakotitalon.

Talon tilaaja toivoi rakennukseen myös kahta talon sisään sijoitettua autotallia, joten Yakusha Designista kuutio tuntui sopivimmalta talon muodolta. Talon tilasi nuori kaksilapsinen perhe, joka talon suunnitteluvaiheessa sai tiedon perheenlisäyksestä. Cube Housen tilasuunnittelu lähti liikkeelle siitä, että talo joustaisi perheen eri elämänvaiheiden mukaan.

 

Talon arkkitehtuurin yhtenä lähtökohtana oli, että rakennuksesta olisi mahdollisimman vähän haittaa mäntymetsätontille, johon talo rakennetaan.

 

Kaksikerroksisessa Cube House-talossa on 200 neliötä ja suunnittelija Victoriya Yakushan mukaan sisätila vaikuttaa optisen illuusion ansiosta todellista suuremmalta.

 

Keittiö-, ruokailu- ja olohuone muodostavat talon ensimmäisessä kerroksessa yhtenäisen avaran tilan. Alimmassa kerroksessa sijaitsee myös yksi talon kahdesta vessasta.

 

Keittiö on lähes huomaamaton sulautuen saumattomasti yhteen ruokailu- ja olohuoneen kanssa. Ilmavat riippuvalaisimet edustavat Petite Friture Vertigo-valaisinta.

 

Keittiön vastakkaista seinää elävöittää rapattu pinta, joka on maalattu ruskeaksi.

 

Lasinen porraskaide tuo tilaan ilmavuutta ja maksimoi myös ulkotilan näkyvyyden sisätilassa.

 

Toisessa kerroksessa sijaitsevan vanhempien makuuhuoneen pääsävy on harmaa. Vaatehuoneen ovi (sängystä vasemmalla) on lähes huomaamaton sulautuen seinään.

 

Toisen kerroksen vessallinen kylpyhuone, jonka ikkunan alle jää amme, on myös viimeistelty harmaalla ja tammipuulla.

 

Perheen teinitytön huoneen sisustuksen lähtökohtana oli, että se olisi hyvä opiskelun kuten myös kaverien kanssa oleilun kannalta.

 

Huonekorkeus mahdollisti parven rakentamisen. Nukkumatilan alle jää tilaa säilytykselle sekä sohvalle.

 

Perheen tyttären huoneen sisustusteema on metsä, joka sopii hyvin yhteen taloa ympäröivien mäntyjen kanssa.

 

Poikien huone on suunniteltu kahdelle hengelle. Avaruutta tilaan tuo ratkaisu, että sängyt eivät ole huoneessa koko ajan esillä vaan ne voidaan siirtää korotetun lattiatason sisään.

 

Valkoisia seiniä elävöittävät hauskat piirroshahmot.