Asuisitko pallossa?

Sao Paulon keskustassa Brasiliassa sijaitsee utopistisen arkkitehtuurin taloklassikko – Casa Bola. Suomeksi käännettynä Pallo Talo. Kyseessä on arkkitehti Eduardo Longon suunnittelema pallonmuotoinen rakennus, jossa mies itse on asustellut nyt lähes 30 vuotta.

Nuori uransa alussa oleva arkkitehti sai 70-luvun alussa idean luoda pallon muotoinen talo. Eduardo päätti toteuttaa visionsa ja rakentaa Pallotalon koti-studionsa katolle. Arkkitehdin tavoitteena oli kehittää tehtaassa valmistettava talomoduli – pieni asunto, jonka voisi liittää esimerkiksi pilvenpiirtäjään.

Vielä rohkeamman vision mukaan voisivat pallotalot kiinnittyä toisiinsa muodostaen näin ison talon, jossa jokainen pallo muodostaisi erillisen ”asuinpesän”. Pallo asuntona mahdollistaisi jokaiselle asukkaalle ”pesässä” parhaimman valon, läpinäkyvyyden sekä yksityisyyden. Longon mukaan on pallo ainoa muoto, joka mahdollistaa kehittää asuinmoduleita ilman seiniä sekä kattoja dubleeraamatta. Pallonmuotoinen tila on hyvä myös akustiikan sekä ilmanvaihdon kannalta.

Eduardo aloitti rakennustyöt vuonna 1974 ja Casa Bola valmistui 1979. Aluksi oli tarkoitus tehdä Pallotalosta vaan utooppisen arkitehtuuri suunnitelman prototyyppi, joka myöhemmin purettaisiin. Siitä syystä ei hakenut Eduardo kaupungilta talolle edes rakennuslupaa. Utopistinen arkkitehtuurisuunnitelma jäi toteuttamatta, mutta Casa Bola herättää tänäänkin ohikulkijoissa mielenkiintoa sekä toimii todisteena siitä, että pallonmuotoinen talo on täysin asuttava ja viihtyisä.

Casa Bolan rakenteessa on käytetty uusiutuvia materiaaleja. Talo on valmistettu kevytbetonista ja sen halkaisija on 8 metriä. Pallotalo on neljä kerroksinen, jossa on kolme makuuhuoneetta, neljä kylpyhuonetta, ruokailuhuone sekä keittiö. Orgaaninen sekä minimalistinen interiööri ilmaisee futuristista esteetiikkaa muistuttaen avaruusalusta tai laivaa. Koko tila on valkoinen ja suurin osa huonekaluista edustaa kiintokalustoa – ne kasvavat ulos seinästä tai lattiasta. Sisustuksen kuten myös enemmistön huonekaluista suunnitteli talon arkkitehti itse. Vaan baarijakkarat edustavat valmistuotantoa.

Pallotalon julkisivu on sininen ja katolla sijaitsee keltainen pallon muotoinen koriste. Ulospääsy talosta tapahtuu keltaisen liukumäen kautta. Sisään pääsee perinteisemmälläkin tavalla – portaiden kautta. Kenties utopia muuttuu joskus vielä todellisuudeksi? Asuisin mielelläni Pallo Talossa.