Alvar Aalto – Taide ja moderni muoto

Viikonlopun agendaan kului tutustuminen Ateneumin Alvar Aallon – Taide ja moderni muoto-näyttelyyn.

 

Alvar Aalto toimistossaan, 1945. © Alvar Aalto – säätiö. Kuva: Eino Mäkinen / Alvar Aalto –museo

 

Retrospektiivinen näyttely esittelee monipuolisen, maailmankuulun arkkitehdin ja suunnittelijan Alvar Aallon ja myös hänen ensimmäisen puolisonsa Aino Aallon tuotannon – arkkitehtuurin, huonekalujen ja esineiden – lisäksi laajasti myös Aaltoihin ja Artekin lähipiiriin kytkeytyvää kuvataidetta.

 

Ensimmäiset salit keskittyvät esittelemään muutamia Aallon suunnittelemia rakennuksia kuten Paimion parantolan, Viipurin kirjaston ja Villa Mairean, joka on arkkitehtuurin mestarinäyte volyymin, materiaalien ja valon yhdistämisessä. Kaiken kaikkiaan Aalto teki noin 500 rakennussuunnitelmaa, joista osan ulkomaille, yhteensä kahdeksaantoista eri maahan Suomen lisäksi. Kaikkia niistä ei kuitenkaan koskaan toteutettu. Moneen rakennuksista, kuten Paimion parantolaan, Aalto suunnitteli myös valaisimia, huonekaluja sekä muuta sisustukseen liittyvää.

 

Aallon laajan tuotannon ohella näyttelyssä on mukana teoksia hänen läheisimmiltä taiteilijaystäviltään, kuten yhdysvaltalaiselta Alexander Calderilta, ranskalaiselta Fernand Légeriltä ja saksalais-ranskalaiselta Hans Arpilta. Mukana on myös runsaasti Villa Maireasta lainattuja taideteoksia.

 

Vitra Design Museumin vastaavan kuraattorin Jochen Eisenbrandin kokoama retrospektiivinen näyttely esittelee Aallon elämää ja tuotantoa 1920-luvulta 1970-luvulle. Näyttelyssä nähdään runsaasti ikonisia huonekaluja ja esineitä sekä arkkitehtuuripiirustuksia ja pienoismalleja. 

 

Loistava keino saada näyttelystä vielä enemmän irti, on kuunnella toimittaja Tahiti Viron Radio Classicille tekemä haastattelu, jossa Ateneumin intendentti Sointu Fritze perehdyttää kävijän näyttelyyn.

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki