Alvar Aallon mukana Kauttualla

Onko Villa Mairea on jo nähty ja janoat nähdä lisää Alvar Aallon tuotantoa? Jos näin on, tässä vinkkini sinulle -Kauttua ja siellä Kauttuan Ruukinpuisto!

 

Kun A. Ahlströmin Kauttuan paperitehdasta asuinalueineen laajennettiin 1930- ja 1940-luvuilla, oli kansallisarkkitehti Alvar Aallon suunnitelmilla merkittävä osa niiden toteutumisessa. Aalto suunnitteli ja piirsi Kauttualle useita eri rakennuksia ja niistä merkittävimpänä pidetään vuonna 1939 valmistunutta Terassitaloa. Tänä kesänä sinulla on oiva tilaisuus päästä tutustumaan tähän taloon sisältä käsin, kun porrastalon yksi huoneistoista on avattu yleisölle ja siellä järjestetään Maija Holman valokuvanäyttelyn ”Alvar Aalto- Elämälle herkempi rakenne”. Terassitalon normaalisti vuokra-asuntona toimiva kolmio on sisustettu näyttelyä varten Aallon uusilla ja vanhoilla kalusteilla, jotka myös myynnissä. Näyttely on avoinna 4.6.–9.8.2015 ti-pe klo 11–17, la-su klo 11–15, maanantaisin suljettu. Ruukkialueelle on vapaapääsy, mutta Terassitalon valokuvanäyttelyn sisäänpääsymaksu on 5€.

 

 

Kauttuan ruukkialueella pääsee tutustumaan myös toiseen Aallon suunnittelemaan rakennukseen, alun perin Ahlströmin työntekijöille tarkoitettuun, vuonna 1948 valmistutuneeseen Jokisaunaan. Aalto suunnitteli sen yhdessä puolisonsa Ainon kanssa ja kunnostetussa rakennuksessa toimii nykyään kahvila, designmyymälä sekä tilaussauna.

Muita alueelta löytyviä Aallon suunnittelemia rakennuksia ovat muun muassa työläisten asunnoiksi rakennetut tyyppitalot, ns. A-talot, sekä vuonna 1943 valmistunut naistyöläisten ja naimattomien virkanaisten asuntola Tipula. Alvar Aallon teemaan liittyen ruukkialueella järjestetään myös ilmaisia opastettuja kävelykierroksia

 

 

Auringonpaistetta ja arkkitehtuuria!

-tuija-

 

Lue lisää:

Simplicity- riisuttu kylpyhuone

Käsityöharrastajan kotona

 

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki