Alvar Aallon kotitalo Munkkiniemessä

Viikonloppuvisiitillä Helsinkiin kävin viimein katsastamassa Munkkiniemessä Riihitiellä sijaitsevan Alvar Aallon kotitalon ja studion. Muutamaan kertaan Villa Maireassa vierailleena ja siihen ihastuneena, odotin käyntiä kovin ja erityisen mielissäni olin siitä, että täällä sai myös valokuvata sisätiloja toisin kuin ensin mainitussa.

 


Vuonna 1934 Aino ja Alvar Aalto hankkivat tontin Helsingin Munkkiniemestä lähes luonnonvaraisesta ympäristöstä ja alkoivat suunnitella sinne omaa taloa. Talon tilat jakautuvat arkkitehtitoimiston käytössä olleisiin työtiloihin ja yksityisempään asuntoon. Rakennuksen yksinkertaiset ja luonnolliset materiaalit, valkoiseksi kalkittu tiili sekä tummaksi käsitelty puurima, pehmentävät modernin arkkitehtuurin muotokieltä. Talon kadunpuoleista, suljettua ja ankaraa julkisivua pehmentävät kasvit ja pääovelle johtava liuskekivipolku. 

 

Vaikka talon arkkitehtuurissa toistuvat funktionalismin perusaiheet, kuutiomaisuus, valkoiset ulkoseinät ja tasakatto, henkii koti sisältä kuitenkin lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta. Alakerrassa sijaitsevat yhteiset oleskelutilat, keittiö sekä isoin liukuovin erotettavat studiotilat. Toisessa kerroksessa sijaitsevat yksityisemmät makuuhuoneet sekä pieni aula. Sieltä on myös käynti suurelle, etelään antavalle kattoterassille. Sisustuksessa on käytetty paljon lämpimän tunnelman tuovaa puuta ja monia erilaisia seinäpinnoitteita kuten kangasta. Kodin kalusteista valtaosa on Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia. 

Talo on vähääkään arkkitehtuurista ja designista kiinnostuneelle käymisen arvoinen kohde ja sinne pääseekin tutustumaan opastetulla kierroksella, jotka ovat yleensä englanniksi. Mikäli kiinnostuit, lisätietoja aukioloajoista ja pääsymaksuista löytyy Alvar Aalto Museon nettisivuilta.


Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki