Alle 7 000 € maksanut Kupu-talo Thaimaassa

Steve Areen on yritteliäs sekä ennakkoluuloton mies, joka pitkän stuerttiuran jälkeen päätti rakentaa Thaimaan koillisosaan talon. Siihen avautui hyvä mahdollisuus, kun Steven thaimaalainen ystävä Hajjar Gibran antoi hänelle mangofarminsa luota sopivan tontin. Steven talo herättää ulkonäkönsä lisäksi huomiota sillä, että se pystytettiin kuudessa viikossa ja sen koko hinta viimeistelymateriaaleineen oli noin 6 500 €.

Ei paha hinta talosta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kyseessä on Thaimaa, missä rakennusmateriaalit sekä työvoima ovat halpoja ja rakennussäännöt eivät ole niin tiukkoja kuin Euroopassa. Esimerkiksi Steven 46,5 neliön kokoinen talo ei tarvinnut rakennuslupaa. Se jo sinänsä nopeutti talon rakennusprosessia. Steve sanoo pyöreänmuotoista taloaan Kupu-taloksi, vaikka se muistuttaa osittain enemmän palloa kun kupua.

Steve rakensi talon ystävänsä Hajjarin neuvojen mukaan täysin itse käyttäen apunaan myös Hajjarin vävyä, joka on taitava muurari. Talon muuraamiseen käytettiin kevytsoraharkkoja, vaikkapa Steve olisi halunnut käyttää mieluummin tiiltä. Niitä ei ollut talon rakennusvaiheessa kuitenkaan heti saatavilla.

Steven talo on ulkonäöltään kuin talo lasten sadusta. Se muistuttaa nurin päin käännettyä savipönttöä, jossa pyöreät aukot toimivat ikkunoina. Kaikki viimeistelymateriaalit ovat peräisin lähiympäristöstä ja myös viimeistelytyöt ovat kaikki Steven itse tekemiä. Talon seinät ovat niin ulkoa kuin sisältäkin maalattu terracotan väriseksi, johon sopii hyvin kivilattia. Makuuhuoneen kohdalla on olkikatto ja kylpyhuoneeseen trooppista tunnelmaa tuovat runsaat viherkasvit. Talossa ei ole lämmitystä eikä sinne tule lämmintä vettä. Thaimaan olosuhteissa siihen ei edes ole tarvetta. Kokonaisuutta täydentää talon suurimman ikkunan edessä oleva pyöreänmuotoinen lampi.

Steven mukaan hän ei olisi alkanut rakentamaan taloa, jos siihen olisi mennyt paljon aikaa. Miestä houkuttelivat rakennushommiin juuri ajallinen tehokkuus sekä alhainen hinta. Nyt Steve suunnittelee vievänsä Kupu-talon konseptia myös maihin, jossa on viileämpi ilmasto – esimerkiksi USA:n Oregoniin. Kenties sinne nousevat seuraavat kuputalot.