Uusi koti on täynnä mahdollisuuksia

Millaista on astua upouuden kodin ovesta sisään? Todennäköisesti hieman juhlallista ja jännittävääkin. Pitkä rakennusvaiheen odotus on ohi, ja asunnon pinnat hohkaavat puhtaina. Ehkä jopa niin puhtaina, että seinille ei rohkenisi laittaa mitään. Uudesta asunnosta on kuitenkin helppo tehdä juuri omia toiveita vastaava.

Tärkeintä on, että uusi asunto tuntuu omalta kodilta. ”Olemme kehittäneet matkan uuteen kotiin sellaiseksi, että sisustaminen olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa”, Skanska Kotien design manager Sari Anttonen kertoo.

Vaikka muuttopäivään olisi vielä kuukausia, Skanskan Kotimyymälä on paikka, jossa uutta kotia pääsee tunnelmoimaan jo käytännössä.

Kotimyymälässä esitellään Skanskan sisustusarkkitehtien kokoamat Design-mallistot. ”Ammattilaisten esivalitsemista, yhteensopivista materiaalivaihtoehdoista asiakkaan on helppo etsiä omaan tyyliin sopivimmat yhdistelmät. Valinnoissa on estetiikan ja laadun lisäksi suosittu aikaa kestäviä materiaaleja.”

Kuva: Milka Alanen

”Tunnelmallisessa Kotimyymälässä sisustusmateriaalit ovat esillä luonnollisessa ympäristössä, ja materiaalivalinnat tehdään kotoisasti ruokapöydän ympärillä. Materiaalit ja varusteet on koottu lisäksi sisustusesitteeseen ja nettipohjainen KodinOnni-palvelu auttaa yhdistelmien hahmottamisessa, mutta materiaaleja on päästävä myös koskemaan ennen tärkeää päätöstä.”

Mutta miten uutuuttaan kiiltelevästä asunnosta saa persoonallisen kodin? ”Isojen pintojen, kuten lattian ja seinien, sävyt luovat pohjan kodin tunnelmalle. Sama asunto tuntuu ihan erilaiselta lattian puulajista ja pintakäsittelyn sävystä riippuen. Valkolakatut tammi- ja saarniparketit ovat suosituimpia, mutta tummiakin valitaan tasaisesti. Täysin valkoiset parketit ovat meillä näkyvä uusin trendi.”

Lattiamateriaalin valinta on pitkäikäinen päätös, mutta seinien värisävyissä on turha arkailla. Design-mallistoihin on valittu valmiiksi muihin sisustusmateriaaleihin yhteensopivia maalisävyjä ja tapetteja. Väri- ja materiaalivalinnoissa on vaikea astua harhaan, sillä Kotimyymälän asiakasvastaava auttaa tarvittaessa. Kun pintamateriaalit ja värit on valittu, lopullisen silauksen ja kodin persoonallisen hengen luo asukas omilla huonekaluillaan, valaisimillaan ja matoillaan.

BoKlok -kodin makuuhuoneen tunnelma luotiin valitsemalla suurikuvioinen tapetti. Kuva: Marjo Naukkarinen

YHTEISET TILAT JATKAVAT KOTIA

Skanskalla on Kotipaneeli-niminen kehitysryhmä, johon kuka tahansa asumisesta kiinnostunut voi liittyä. Kotipaneelikyselyjen avulla saadaan tietoa siitä, mitä kodinetsijät toivovat rakentamiselta ja asumiselta. Paneelissa on tutkittu muun muassa kodin säilytysratkaisujen toimivuutta. Keskustelu
on ollut vilkasta, ja vastaajien toiveita on myös kuultu. Viimeisin kysely koski yhteistiloja ja pihaa. Suurin osa vastaajista toivoi talosaunaa kotitalonsa yläkertaan, kun taas kerhotilaa toivottiin katutasoon. Myös porrashuoneiden ja ala-aulan viihtyisyys koettiin tärkeäksi.

Lisäksi Kotipaneelin jäsenet ovat toivoneet joustavia saunavuoroja ja kerhotiloja, joita voisi välillä vuokrata vierashuoneeksi. ”Vaikka omaa saunaa ei olisikaan, saunoa halutaan silloin kun se parhaiten sopii. Myös kerhotilan monipuolinen hyödyntäminen taloyhtiössä koetaan järkevänä”, Anttonen sanoo.

”Ihmisten kiinnostus asunnon ulkopuolella oleviin tiloihin on lisääntynyt. Kaiken ei tarvitse sijaita oman kodin seinien sisäpuolella, vaan kotitalo nähdään mahdollisuuksia tarjoavana kokonaisuutena, jonka tulee palvella asukkaitaan. Kaunis ala-aula ilahduttaa asukkaita, mutta luo myös ensivaikutelman kylään tuleville vieraille.”

Hyvä esimerkki yhteistilasta, jossa on ripaus arjen luksusta, on Skanskan Helsingin Rakuunanpuiston kohteessa. Talon ylimmässä kerroksessa on saunaosasto ja asukkaiden yhteinen kerhotila. Puuterassilla voi rentoutua ja nauttia kaupungin näkymistä.

www.skanska.fi/kodit
www.skanska.fi/uuteenkotiin
www.skanska.fi/sisustusvalinnat
www.skanska.fi/kotipaneeli

Asunnon osto-opas

Teksti: toimitus
Kuvat: Skanska /Milka Alanen/ Marjo Naukkarinen